Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem
Dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych. Jak byłam mała, chleb w jajku jadło się u nas często, tak samo na słodko, jak i na słono. Wynikało to z przekonania mojej mamy, że chleba nie można wyrzucać, więc pożytkowało się go w każdy możliwy sposób. Uwielbiałam go! Jak zobaczyłam przepis na chleb w jajku w książce Gordona Ramsay’a “Ultimate home cooking”, przypomniało mi się moje dzieciństwo i wiedziałam że muszę go zrobić. Ta wersja chleba w jajku jest na słodko, a ja uwielbiam słodkie śniadania:) Podsmażony na rumiano chleb w jajku z cynamonem i słodkimi, karmelizowanymi jabłkami podbił serca mojej rodziny. Poza tym, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jestem przekonana, że wszystkim zasmakuje. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem(4 porcje)
Składniki:
- 3 jajka, rozbełtane rózgą
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
- 4 grube kromki chleba
- masło do smażenia
- cukier puder do posypania
Składniki na jabłka:
- 400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę
- 2 spore łyżeczki drobnego cukru
- 25 g masła
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj jabłka. Na patelni rozpuść cukier, zakręć nią kilka razy żeby cukier rozpuszczał się równomiernie (nie mieszaj). Dodaj jabłka i masło i smaż przez 2 minuty, po czym dodaj 2-3 łyżki wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-8 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną. Odstaw patelnię i przygotuj chleb.
- W misce wymieszaj rózgą jajka, mleko, cynamon i cukier. Zanurz w mieszance chleb tak by dokładnie nią przesiąkł.
- Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, wrzuć łyżkę lub dwie masła i obsmaż chleb z obu stron do ładnego zarumienienia.
- Przełóż chleb na talerze, wyłóż na każdą kromkę karmelizowane jabłka, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Cinnamon eggy bread with caramelised apple(4 servings)
Ingredients:
- 3 eggs, beaten
- 4 tbsp milk
- 1 tsp ground cinnamon
- 2 tbsp caster sugar
- 4 thick slices of white bread
- butter for frying
- icing sugar for dusting
- 400 g eating apples, peeled, cored and chopped into chunks
- 2 tsp caster sugar
- 25 g butter
Preparation:
- For caramelised apple, melt the caster sugar in a small pan, swirl it around in the pan but don’t stir it. Once melted, add the apples and butter, cook for 2 minutes and add 2-3 of tablespoons of water. Bring to a simmer and cook for 5–8 minutes over a low heat, stirring now and again until the apple are tender. Set aside.
- Meanwhile, put the eggs, milk, cinnamon and sugar into a bowl and mix together. Dip the bread into the egg mixture until saturated on either side.
- Heat a large frying pan over a medium heat. Add a knob of butter and cook the eggy bread on either side until crisp and golden.
- Remove and serve with the warm stewed apple dusted with a little icing sugar.
Enjoy!