Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem

Dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych. Jak byłam mała, chleb w jajku jadło się u nas często, tak samo na słodko, jak i na słono. Wynikało to z przekonania mojej mamy, że chleba nie można wyrzucać, więc pożytkowało się go w każdy możliwy sposób. Uwielbiałam go! Jak zobaczyłam przepis na chleb w jajku w książce Gordona Ramsay’a “Ultimate home cooking”, przypomniało mi się moje dzieciństwo i wiedziałam że muszę go zrobić. Ta wersja chleba w jajku jest na słodko, a ja uwielbiam słodkie śniadania:) Podsmażony na rumiano chleb w jajku z cynamonem i słodkimi, karmelizowanymi jabłkami podbił serca mojej rodziny. Poza tym, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jestem przekonana, że wszystkim zasmakuje. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 3 jajka, rozbełtane rózgą
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
  • 4 grube kromki chleba
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania

Składniki na jabłka:

  • 400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • 2 spore łyżeczki drobnego cukru
  • 25 g masła

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj jabłka. Na patelni rozpuść cukier, zakręć nią kilka razy żeby cukier rozpuszczał się równomiernie (nie mieszaj). Dodaj jabłka i masło i smaż przez 2 minuty, po czym dodaj 2-3 łyżki wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-8 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną. Odstaw patelnię i przygotuj chleb.
  2. W misce wymieszaj rózgą jajka, mleko, cynamon i cukier. Zanurz w mieszance chleb tak by dokładnie nią przesiąkł.
  3. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, wrzuć łyżkę lub dwie masła i obsmaż chleb z obu stron do ładnego zarumienienia.
  4. Przełóż chleb na talerze, wyłóż na każdą kromkę karmelizowane jabłka, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Cinnamon eggy bread with caramelised apple

(4 servings)

Ingredients:

  • 3 eggs, beaten
  • 4 tbsp milk
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 2 tbsp caster sugar
  • 4 thick slices of white bread
  • butter for frying
  • icing sugar for dusting
Caramelised apple:
  • 400 g eating apples, peeled, cored and chopped into chunks
  • 2 tsp caster sugar
  • 25 g butter

Preparation:

  1. For caramelised apple, melt the caster sugar in a small pan, swirl it around in the pan but don’t stir it. Once melted, add the apples and butter, cook for 2 minutes and add 2-3 of tablespoons of water. Bring to a simmer and cook for 5–8 minutes over a low heat, stirring now and again until the apple are tender. Set aside.
  2. Meanwhile, put the eggs, milk, cinnamon and sugar into a bowl and mix together. Dip the bread into the egg mixture until saturated on either side.
  3. Heat a large frying pan over a medium heat. Add a knob of butter and cook the eggy bread on either side until crisp and golden.
  4. Remove and serve with the warm stewed apple dusted with a little icing sugar.

Enjoy!

Zdjęcie - Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów