Cynamonowe muffiny nadziewane nutellą z cukrową posypką
Mięciutkie, aromatyczne ciasto z chrupiącą cukrowa skórką wypełnione rozpływającą się w ustach nutellą. Bardzo smaczne. Oprócz cynamonu babeczki przyprawione są gałką
muszkatołową, a moim zdaniem te przyprawy tworzą idealną parę. Nam, małym i dużym, bardzo smakowały. Ciekawa jestem Waszych opinii.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 8 babeczek:
Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub po prostu wysmaruj tłuszczem. Piekarnika nastaw na 220C.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i wymieszaj. Odstaw na bok.
W osobnym naczyniu połącz mleko, jajko i wanilię.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż utworzą jednolita masę. Wlej mokre składniki i wymieszaj. Dodaj mieszankę mąki i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Przełóż po około 1 łyżce ciasta do przygotowanych papilotek. Następnie na wierzchu surowego ciasta połóż po 1 łyżeczce nutelli. Przykryj pozostałym ciastem. Można wypełnić papilotki po sam wierzch ciasto nie rozpłynie się w czasie pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 5 minut w temperaturze 220C. Następnie zmniejsz temperaturę do 175C i piecz kolejne 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ciasto upiekło się w środku przez nakłucie patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy to znak, że babeczki są gotowe.
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
W czasie kiedy babeczki stygną przygotuj cynamonowo - cukrową posypkę.
Składniki na cynamonowo - cukrową posypkę:
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 8 babeczek:
- 75g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka wanilii
- 120 ml mleka
- 190g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 łyżeczek nutelli
Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub po prostu wysmaruj tłuszczem. Piekarnika nastaw na 220C.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i wymieszaj. Odstaw na bok.
W osobnym naczyniu połącz mleko, jajko i wanilię.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż utworzą jednolita masę. Wlej mokre składniki i wymieszaj. Dodaj mieszankę mąki i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Przełóż po około 1 łyżce ciasta do przygotowanych papilotek. Następnie na wierzchu surowego ciasta połóż po 1 łyżeczce nutelli. Przykryj pozostałym ciastem. Można wypełnić papilotki po sam wierzch ciasto nie rozpłynie się w czasie pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 5 minut w temperaturze 220C. Następnie zmniejsz temperaturę do 175C i piecz kolejne 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ciasto upiekło się w środku przez nakłucie patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy to znak, że babeczki są gotowe.
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
W czasie kiedy babeczki stygną przygotuj cynamonowo - cukrową posypkę.
Składniki na cynamonowo - cukrową posypkę:
- 50g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 45g masła
Smacznego :) Wydrukuj przepis