Curry z kurczakiem i tamaryndowcem

Curry z kurczakiem i  tamaryndowcem

Pyszne, niesamowicie aromatyczne curry z kwaśnym tamaryndowcem. Jeśli będziecie mieli do wyboru: tańszą pulpę i droższą pastę w słoiczku - wybierzcie tę drugą - pulpa jest zazwyczaj pełna nasion przez co więcej z nią "zabawy". Przepis znalazłam na blogu Eve.

Zdjęcie - Curry z kurczakiem i  tamaryndowcem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Curry z kurczakiem i tamaryndowcem

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżka masła
  • 3 goździki
  • 1 laska kory cynamonowej
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego chilli

 

Pastę tamaryndowca rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić na 10 minut, co jakiś czas zamieszać. Posiekać cebulę. Czosnek, papryczkę chilli i trawę cytrynową pokroić w plasterki. Wszystko włożyć do blendera, wlać 1 łyżkę rozpuszczonego tamaryndowca, zmiksować do gładkości. W dużym rondlu roztopić masło, dodać korę cynamonową przełamaną i goździki, lekko przesmażyć, aby wydobyć aromat. Dodać zmiksowaną pastę, dokładnie wymieszać. Dodać kurkumę, kolendrę, kardamon i chilli w proszku, dokładnie wymieszać. Dodać pokrojonego w dużą kostkę kurczaka, smażyć ok. 4 min., aż mięso zmieni kolor. Wlać pozostałą część rozpuszczonego tamaryndowca, dokładnie wymieszać i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne 10 minut. Podawać udekorowane laską cynamonu z sosu.

Smacznego:)

Kategorie przepisów