Curry z kurczaka z żurawiną i orzechami nerkowca

Curry z kurczaka z żurawiną i orzechami nerkowca

Ten przepis to taki trochę fusion, po w indyjskich potrawach żurawina raczej się nie pojawia ;) Mimo to jej dodatek stanowi bardzo ciekawy akcent. Słodko-kwaśne owoce doskonale komponują się z aromatycznym, jogurtowym sosem. Całość wzbogacają chrupiące orzechy nerkowca. Pycha!

Zdjęcie - Curry z kurczaka z żurawiną i orzechami nerkowca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CURRY Z KURCZAKA Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI NERKOWCA
(2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
1 nieduża czerwona cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
1 solidna łyżeczka pasty tikka,
2 łyżki orzechów nerkowca,
1 łyżka suszonej żurawiny,
1 łyżka mielonych migdałów,
100g gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego),
½ łyżeczki kurkumy,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz,
świeża kolendra do dekoracji

Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Kurczaka odłożyć na bok, a na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć chwilę na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, pastę tikka i kurkumę. Smażyć jeszcze przez około minutę. Dodać mięso i wlać ok. 1/3 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotować 5 minut. Dodać mielone migdały i jogurt, lekko podgrzać. Na koniec dodać żurawinę i orzechy nerkowca (część można zostawić do posypania wierzchu).
Tuż przed podaniem posypać potrawę świeżą kolendrą.

Podawać z ryżem.


Zdjęcie - Curry z kurczaka z żurawiną i orzechami nerkowca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów