Cukinia faszerowana pomidorami i serem

Cukinia faszerowana pomidorami i serem

Proste, lekkie danie, niewymagające wielu składników. Cukinia zapiekana z pomidorami, serem pleśniowym i mozzarellą, Całość doprawiona solą, pieprzem i oregano. Ciekawy pomysł na bezmięsne, nieskomplikowane danie, na obiad lub kolację.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana pomidorami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Cukinia faszerowana pomidorami i seremPorcje

2

Kalorie

490

kcalSkładniki
  • 2 cukinie

  • 3 pomidory malinowe

  • półtorej kulki mozzarelli

  • 100 g sera z pleśnią, np. lazur, gorgonzola

  • oregano

  • sól, pieprz

Przygotowanie
  • Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wydrążyć środek.
  • Pomidory obrać ze skóry, pokroić w plastry.
  • Mozzarellę dokładnie odsączyć i pokroić w plastry.
  • Do środka cukinii pokruszyć ser z niebieską pleśnią. Na wierzchu układać na przemian pomidory i mozzarellę. Na mozzarelli położyć pokruszony ser z pleśnią. Całość posypać solą, pieprzem i oregano. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.

Kategorie przepisów