creme brulee

creme brulee
Zrobienie tego deseru chodziło za mną od dawna. Problemem był dla mnie brak palnika, ale już go mam, wiem że można też pod grillem, ale palnik miał być i już. Odleżał swoje na kuchennej półce i czas go przetestować. Creme brulee to idealny deser do testu. Razem ze mną creme brulee robiła Iza (przepis pochodzi od Izy) i Kasia, zajrzyjcie też do nich.

Creme brulee
  • 400ml śmietanki 30%
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6-7 ziarenek kwiatów lawendy
Zdjęcie - creme brulee - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚmietankę podgrzać z cukrem, lawendą i wanilią - zarówno ziarenka jak i cała laska. Jajka z żółtkami rozmieszać w misce ale nie ubijać! Podgrzaną śmietankę przelałam przez sitko, żeby pozbyć się lawendy. Wymieszałam jajka ze śmietaną, przelałam do kokilek i piekłam w kąpieli wodnej w temperaturze 100 stopni przez 40-50 minut - tak aby było ścięte. Po wyjęciu z piekarnika przestudziłam i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Potem posypałam brązowym cukrem i skarmelizowałam go palnikiem.

Kategorie przepisów