Conchas - meksykańskie słodkie bułki

Conchas - meksykańskie słodkie bułki

Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Conchato jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty został wzór na podobieństwo wzoru na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. W Meksyku conchas można kupić praktycznie na każdym rogu. Można je zjeść w eleganckich rastauracjach, takich jak Restaurante San Ángel Inn, położonej dokładnie na wprost domów Diego Riviery Fridy Kahlo:


Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każdy sam czy supersam też jest zaopatrzony w conchas różnych kolorów:

Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można je kupić hurtowo, w domu odpiec i mieć tzw. „świeżo odpieczone, prosto z pieca”:

Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można je też kupić w małomiasteczkowej, rodzinnej piekarni, a jak się szczęście uśmiechnie, można też podejrzeć, jak się je w takiej piekarni robi:

Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lub podejrzeć wyrastające:

Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Oczywiście najsmaczniejsze conchas są te robione własnoręcznie w domu. Trochę pracy przy nich jest, ale całkowicie to rekompesuje wyśmienity smak, zapach i konsystencja bułek. Najwięcej zabawy jest z tworzeniem nacięć. W Meksyku można dostać specjalny znacznik (marcador para conchas), z jego braku nacięcia najlepiej zrobić żyletką. Ciotka Hankita zresztą oceniając na zdjeciach moje conchas stwierdziła, że te prawdziwie domowe zawsze są nacinane żyletką lub ostrym nożykiem, i każda ma inny wzór, a nie tak jak w supersamie, wszystkie są identyczne...
Conchas tuż po upieczeniu i przestygnięciu maja świetnie chrupiacą skorupkę. Są przeeeeeeepyyyyyyszne!!!! ze świeżą kawą lub herbatą, albo z gorącym mlekiem. Można je jeść po prostu same, albo delikatnie posmarowane masełkiem. Albo dżemikiem. Jak kto chce. A więc...smacznego! Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#26).


Składniki na skorupkę:

  • 150 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Zagnieć rękoma całość do uzyskania masy o jednolitej strukturze. Podziel masę na połówki. Do jednej połówki dodaj kakao, do drugiej esencję waniliową. Obie części (ale każdą z osobna) zagnieć do uzyskania przez nie jednolitego koloru. Każdą z połówek masy podziel na 8 (razem na 16) części.

Składniki na bułki (16 sztuk):

  • 550 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 125 g cukru
  • 10 g soli
  • 60 g masła
  • 60 g smalcu (można użyć masła)
  • 10 g mleka pełnego w proszku
  • 4 jajka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g pełnego mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • odrobina oliwy do posmarowania bułek


Przygotowanie bułek:

  1. W połowie mleka rozpuść 100 g cukru i sól. Rozetrzyj drożdże z resztą (25 g) cukru, zalej drugą połową mleka i odstaw na kilka minut, aby drożdże „ruszyły”. Na patelni roztop masło i smalec, i odstaw do przestygnięcia.
  2. Do przesianej mąki dodaj mleko w proszku, jajka, mleko z cukrem i solą, oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiaj ręcznie lub w mikserze doputy, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ściany naczynia, w którym wyrabiasz (w zależności od wielkości jajek możesz musiec dosypać trochę mąki). Dodaj esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu.
  3. Wyłóż masę na blat roboczy. Masa będzie lekko klejąca się, więc oprósz ręce mąką i szybko uformuj z ciasta kulę. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw po przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  4. Po godzinie ponownie wyłóż ciasto na blat roboczy, krótko zagnieć, 2 - 3 razy, aby je odgazować. Ponownie formuj kulę, włóż z powrotem do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem do lodówki na 8 - 24 godziny.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, odstaw na kilkanaście minut, aby powoli się ogrzało. W tym czasie przygotuj masę na skorupkę.
  6. Podziel ciasto na 16 części (po około 75 g). Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub oprószoną mąką. Zachowaj odstępy między kulkami ciasta, gdyż będą jeszcze wyrastać, a ponadto urosną podczas pieczenia (u mnie na blasze mieści się tylko 8 bułek, więc piekłem na dwóch blachach). Każdą kulkę ciasta dość mocno spłaszcz, aczkolwiek nie za mocno. Delikatnie posmaruj bułki oliwą, dzięki temu lepiej do nich przylgnie masa na skorupkę.
  7. Weź jedną porcję masy na skorupkę i uformuj z niej kulkę. Umieść kulkę pomiędzy dwoma kawałkami folii - najlepiej jest użyć foliowego rękawa do pieczenia. Jest odpowiednio sztywny. Wewnetrzną częścią nadgarsta delikatnie nagnieć kulkę rozpłaszczając ją. Następnie delkatnie rozwałkuj ją wałkiem uzyskując okrąg o średnicy 0,5 - 1 cm większej niż przypłaszczone bułki. Delikatnie zdejmij górną folię, połóż masę na dłoni drugą folią na górze, i najdelikatniej jak potrafisz, zdejmij tę drugą folię. Umieść rozwałkowaną masę na bułce, delikatnie ją dociśnij. Umieść masę na wszytkich bułkach.
  8. Żyletką natnij wzory nacinając umieszczoną na bułkach masę na skorupkę. Możesz też użyć czubka ostrego noża. Nacięcia zapobiegają pękaniu skorupki podczas wyrastania i pieczenia bułek.
  9. Odstaw bułki do ostatecznego wyrośnięcia w cieple na 30 - 45 minut, pod przykryciem lub np. w zamkniętym piekarniku.
  10. Rozgrzej piekarnik do 210 °C, włóż do piekarnika blachę z bułkami. Piecz w tej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 °C. W tej temperaturze piecz kolejne 5 - 6 minut. Całkowity czas pieczenia wynosi około 15 minut. Ostatnie 1 - 2 minuty możesz piec na dolnej grzałce, aby spody bułek też się ładnie przypiekły.
  11. Po upieczeniu wyciągnij conchas z piekarnika, przełóż na kratkę, aby ostygły.

Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Conchas - meksykańskie słodkie bułki Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Conchas z bliska Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Conchas z bliska Zdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Conchas - meksykańskie słodkie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami inspirował blog Mis Recetas Favoritas.

Kategorie przepisów