Colcannon z gulaszem po irlandzku

Zdjęcie - Colcannon z gulaszem po irlandzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień Świętego Patryka to jeden z najważniejszych dni w życiu Wojciecha, specjalnie na tą okazję przejęty i skupiony przygotowuje on tradycyjne irlandzkie dania - Colcannon oraz Guinness Beef Stew.

Colcannon
  • 800g ziemniaków
  • 50g masła
  • 120g kapusty włoskiej
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Ziemniaki skropić oliwą upiec w mundurkach w temperaturze 180st (~1,5h) przykryte folią aluminiową. Zielone liście kapusty włoskiej włożyć do wrzątku na 5min, odcedzić.
Następnie zmiksować wraz z cebulą, oliwą i cytryną. Ostudzone ziemniaki obrać ze skóry i ugnieść razem ze zmiksowanymi warzywami. Dodać sól i pieprz do smaku.

W wersji widocznej na zdjęciu colcannon został dodatkowo zapieczony pod grillem.

Irish stew czyli gulasz po irlandzku
  • 1,2kg udźca wołowego
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 12 suszonych śliwek
  • 500ml piwa guinness draft
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • tymianek
  • sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm i zamarynować na noc w zalewie z oliwy i octu winnego. Po wyjęciu z lodówki posolić i obtoczyć m mące pszennej, podsmażyć na patelni na maśle. Przerzucić do naczynia do zapiekania. W sosie pozostałym po smażeniu mięsa podsmażyć cebulę, śliwki i marchewkę. Całość przerzucić do mięsa.

Dodać gałązke rozmarynu, sos Worcestershire oraz piwo. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180st na 2,5 godziny. Wojciech w przypływie nagłej inwencji dodał również zapieczony pomidor z serem typu bałkańskiego.

Porcja dla 4 głodnych studentów lub 6 osób o umiarkowanym apetycie. Do obiadu podawać oczywiście piwo guinness, lub dwa. Slainte!

Zdjęcie - Colcannon z gulaszem po irlandzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami (function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i suszonym pomidorem w sosie curry
1

Zapiekanka makaronowa ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Ziemniaki zapiekane w śmietanie
2

Ziemniaki zapiekane w śmietani…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko
4

Zapiekanka z kaszy jaglanej na…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka makaronowa
4

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTK…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
3

Owocowa zapiekanka z rabarbare…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Kruche z jagodami i bezą

Kruche z jagodami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bananowiec straciatella
1

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust