Colcannon z gulaszem po irlandzku
Dzień Świętego Patryka to jeden z najważniejszych dni w życiu Wojciecha, specjalnie na tą okazję przejęty i skupiony przygotowuje on tradycyjne irlandzkie dania - Colcannon oraz Guinness Beef Stew.
Colcannon
- 800g ziemniaków
- 50g masła
- 120g kapusty włoskiej
- 2 cebule dymki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Ziemniaki skropić oliwą upiec w mundurkach w temperaturze 180st (~1,5h) przykryte folią aluminiową. Zielone liście kapusty włoskiej włożyć do wrzątku na 5min, odcedzić.
Następnie zmiksować wraz z cebulą, oliwą i cytryną. Ostudzone ziemniaki obrać ze skóry i ugnieść razem ze zmiksowanymi warzywami. Dodać sól i pieprz do smaku.
W wersji widocznej na zdjęciu colcannon został dodatkowo zapieczony pod grillem.
Irish stew czyli gulasz po irlandzku
- 1,2kg udźca wołowego
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 12 suszonych śliwek
- 500ml piwa guinness draft
- 4 łyżki sosu Worcestershire
- tymianek
- sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm i zamarynować na noc w zalewie z oliwy i octu winnego. Po wyjęciu z lodówki posolić i obtoczyć m mące pszennej, podsmażyć na patelni na maśle. Przerzucić do naczynia do zapiekania. W sosie pozostałym po smażeniu mięsa podsmażyć cebulę, śliwki i marchewkę. Całość przerzucić do mięsa.
Dodać gałązke rozmarynu, sos Worcestershire oraz piwo. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180st na 2,5 godziny. Wojciech w przypływie nagłej inwencji dodał również zapieczony pomidor z serem typu bałkańskiego.
Porcja dla 4 głodnych studentów lub 6 osób o umiarkowanym apetycie. Do obiadu podawać oczywiście piwo guinness, lub dwa. Slainte!
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));