Clafoutis z wiśniami
Clafoutis to pieczony deser z regionu Limousin – obszaru położonego w środkowej części Francji. Tradycyjne clafoutis przygotowuje się z użyciem wiśni bądź czereśni, a wersje z innych owoców noszą nazwę flaugnarde. Oryginalna receptura nakazuje używać do deseru wiśni w całości, ponieważ wydzielająca się z pestek amygdalina w czasie pieczenia nadaje deserowi lekko migdałowej nuty. Ja jednak swoje wiśnie wydrylowałam, ażeby jednak był jakiś komfort z tego jedzenia ;)
Przygotowanie clafoutis miałam w planach od dawna, ale nie miałam odpowiedniego naczynia. Foremka do tart z wyjmowanym dnem zwykle jest bardzo praktyczna, ale nie nadaje się do clafoutis. Jako że niedawno nabyłam małą ceramiczną foremkę, zrobiłam deser z 2/3 podanych poniżej ilości składników. Clafoutis jest przepysznym deserem, w którym z M. od razu się „zakochaliśmy” ;) Kwaskowate, orzeźwiające wiśnie zapieczone w czymś w rodzaju puszystego naleśnika doskonale trafiło w nasz gust :) Koniecznie wypróbujcie :)
Clafoutis przygotowałam w ramach wspólnego przygotowywania wiśniowych słodkości do akcji ”W wiśniowym sadzie”. Po inne wiśniowe smakołyki zajrzyjcie do Gin, Mopsika i Panny Malwinny :)
CLAFOUTIS Z WIŚNIAMI
- 500g wiśni,
- 3 duże jajka,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- ¼ szklanki śmietanki kremówki,
- ¼ szklanki mleka,
- 2/3 szklanki mąki,
- masło do wysmarowania formy,
- cukier puder do posypania
Wiśnie umyć i wydrylować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka zmiksować z cukrem, aż masa zacznie robić się puszysta. Dodać ekstrakt z wanilii, śmietankę i mleko, krótko zmiksować. Dodać mąkę i jeszcze raz krótko zmiksować.
Formę do tarty o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem. Na dno wylać trochę ciasta, tak by utworzyło ok. 5mm warstwę. Wstawić do piekarnika na 2 minuty. Wyjąć i równomiernie rozłożyć w foremce wiśnie. Zalać je pozostałym ciastem. Piec jeszcze około 25 minut, aż ciasto zacznie robić się złociste z wierzchu.
Deser podawać lekko ciepły, posypany cukrem pudrem. Można go podawać także z odrobiną bitej śmietany lub lodami waniliowymi.
(na podstawie przepisu z „Księgi Smaków Świata” Buchmanna)