Ciepła sałatka z fasolki szparagowej

Ciepła sałatka z fasolki szparagowej

Któregoś wieczoru mieliśmy ochotę na lekką, ale pożywną kolację. Popatrzyłam do lodówki, pomyślałam i wykombinowałam taką o to sałatkę. Świetną na letni wieczór lub do zabrania z pudełku do pracy. My ją wprawdzie zjedliśmy lekko ciepłą, ale jestem przekonana, że w temperaturze pokojowej także będzie pyszna. Jeden ze zdecydowanie udanych eksperymentów kuchennych – lekka, „orzeźwiająca” dzięki kwaskowi cytryny i soczystości pomidorów, a zarazem sycąca za sprawą fasolki i mozzarelli. Do tego smak podkręcony szynką i rozmarynem i można się zajdać.

Zdjęcie - Ciepła sałatka z fasolki szparagowej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g żółtej fasolki szparagowej
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 80g mozzarelli w kulkach
  • ½ czerwonej papryki
  • 80g szynki długodojrzewającej lub boczku (u mnie szynka szwarcwaldzka)
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ cytryny
  • Sól rozmarynowa (lub sól + rozmaryn)
  • Sól, Pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Fasolkę umyć, odkroić końce i pokroić w 2-3cm kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki, mozzarellę odcedzić i również pokroić w ćwiartki lub połówki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w krótkie paski. Szynkę lub boczek pokroić w paski i na suchej, rozgrzanej patelni podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. W miseczce lub słoiczku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą rozmarynową i pieprzem. Potrząsnąć zamkniętym słoiczkiem lub ubić trzepaczką do powstania emulsji. Gorącą, odcedzoną fasolkę wymieszać z reszta składników, polać sosem i ponownie wymieszać. Podawać od razu ciepła lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciepła sałatka z fasolki szparagowej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciepła sałatka z fasolki szparagowej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów