Ciasto z porzeczkową bezą

Ciasto z porzeczkową  bezą

Dzisiaj w naszym domu ponury dzień, bo mój Mąż wyjechał na służbę na 3 miesiące. Tak więc pomimo tego, że akurat wypadają moje imieniny, jest mi zdecydowanie smutno :( - a w dodatku za oknem pogoda, jakiej najstarsi górale nie pamiętają w ten dzień. Może pyszne ciasto z porzeczkami poprawi mi humor?

Przepis z książki "Kuchnia polska" wydawnictwa Świat Książki.

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki

2 żółtka

10 dag cukru pudru

25 dag masła

1 opakowanie cukru waniliowego

Beza:

0,5 kg porzeczek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 białka

szczypta soli

15 dag cukru pudru

5 dag mielonych migdałów

2 łyżki tartej bułki

Zagnieć ciasto, owiń je folią i włóż do lodówki na godzinę. Następnie wylep ciastem niedużą tortownicę - razem z brzegami, ponakłuwaj widelcem i piecz przez 25 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu ciasta zmniejsz temperaturę do 150 stopni.

Ubij pianę z białek z dodatkiem soli, wsyp cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ostrożnie wymieszaj pianę z porzeczkami. Podpieczony spód posyp bułką tartą wymieszaną z migdałami, nałóż pianę i piecz ciasto jeszcze przez 20 minut, do momentu, aż piana przybierze złoty kolor.

Zdjęcie - Ciasto z porzeczkową  bezą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów