Ciasto z porzeczkową bezą
Dzisiaj w naszym domu ponury dzień, bo mój Mąż wyjechał na służbę na 3 miesiące. Tak więc pomimo tego, że akurat wypadają moje imieniny, jest mi zdecydowanie smutno :( - a w dodatku za oknem pogoda, jakiej najstarsi górale nie pamiętają w ten dzień. Może pyszne ciasto z porzeczkami poprawi mi humor?
Przepis z książki "Kuchnia polska" wydawnictwa Świat Książki.
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
2 żółtka
10 dag cukru pudru
25 dag masła
1 opakowanie cukru waniliowego
Beza:
0,5 kg porzeczek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 białka
szczypta soli
15 dag cukru pudru
5 dag mielonych migdałów
2 łyżki tartej bułki
Zagnieć ciasto, owiń je folią i włóż do lodówki na godzinę. Następnie wylep ciastem niedużą tortownicę - razem z brzegami, ponakłuwaj widelcem i piecz przez 25 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu ciasta zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
Ubij pianę z białek z dodatkiem soli, wsyp cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ostrożnie wymieszaj pianę z porzeczkami. Podpieczony spód posyp bułką tartą wymieszaną z migdałami, nałóż pianę i piecz ciasto jeszcze przez 20 minut, do momentu, aż piana przybierze złoty kolor.