Ciasto z pełnoziarnistej mąki z borówkami
ciasto-pelnoziarniste-z-borowkami
Czas na coś zdrowego , idealnego dla łasuchów. Sama uwielbiam słodkości ale niestety nie mogę ich jeść, szukam więc jakiejś dozwolonej alternatywy. Moja propozycja to pyszne ciacho z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem owoców. Wybór owoców uzależniony jest od indywidualnych preferencji lub sezonu, bo jak wiadomo owoce w sezonie są najlepsze.
Ciasto-pelnoziarniste-z-borowkami W czelusci internetu odnalazłam na stronie Moje Wypieki przepis na ciasto z pełnoziarnistej mąki. By ciasto było zdrowe i zgodne z dietą o niskim indeksie glikemiczny do wypieku najlepiej użyć mąki z grubego przemiału (typ conajmniej 1850, a najlepiej 2000). W planach mam również wypróbowanie z mąka gryczaną i orkiszową. Oryginalnie w przepisie użyto masła, ja zamieniłam na margarynę czyli tłuszcz pochodzenia roślinnego, który jest zdrowszy. Dodatkowo ograniczyłam ilość cukru i zmieniłam go na ksylitol, dozwolony w diecie IG.
Składniki:
- 150 g margaryny
- 90 g ksylitol (lub cukier trzcinowy)
- 4 jajka
- 60 ml mleka
- 250 g mąki pszennej razowej
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne owoce (u mnie mrożone borówki amerykańskie)
- opcjonalnie płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Na początek należy przygotować wszystkie produkty tak by były w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Margarynę ucieramy z ksylitolem (lub cukrem) na jednolitą masę, dodajemy sól i ciągle miksując dodajemy pojedynczo jajka. Następnie wsypujemy po trochu mąkę na przemian wlewając mleko, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto wlewamy na blachę w rozmiarach 27 x 24 cm wcześniej wyłożoną papierem. Wierzch ciasta posypujemy dowolnymi owocami, dla dekoracji dodatkowo możemy posypać płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez ok 40 min czyli do "suchego patyczka". Przed podaniem możemy jeszcze oprószyć cukrem pudrem, ale to dodatkowo zwiększy kaloryczność ciasta.
Smacznego LuLa
Ciasto-pelnoziarniste-z-borowkami
Ciasto-pelnoziarniste-z-borowkami W czelusci internetu odnalazłam na stronie Moje Wypieki przepis na ciasto z pełnoziarnistej mąki. By ciasto było zdrowe i zgodne z dietą o niskim indeksie glikemiczny do wypieku najlepiej użyć mąki z grubego przemiału (typ conajmniej 1850, a najlepiej 2000). W planach mam również wypróbowanie z mąka gryczaną i orkiszową. Oryginalnie w przepisie użyto masła, ja zamieniłam na margarynę czyli tłuszcz pochodzenia roślinnego, który jest zdrowszy. Dodatkowo ograniczyłam ilość cukru i zmieniłam go na ksylitol, dozwolony w diecie IG.
Składniki:
- 150 g margaryny
- 90 g ksylitol (lub cukier trzcinowy)
- 4 jajka
- 60 ml mleka
- 250 g mąki pszennej razowej
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne owoce (u mnie mrożone borówki amerykańskie)
- opcjonalnie płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Na początek należy przygotować wszystkie produkty tak by były w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Margarynę ucieramy z ksylitolem (lub cukrem) na jednolitą masę, dodajemy sól i ciągle miksując dodajemy pojedynczo jajka. Następnie wsypujemy po trochu mąkę na przemian wlewając mleko, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto wlewamy na blachę w rozmiarach 27 x 24 cm wcześniej wyłożoną papierem. Wierzch ciasta posypujemy dowolnymi owocami, dla dekoracji dodatkowo możemy posypać płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez ok 40 min czyli do "suchego patyczka". Przed podaniem możemy jeszcze oprószyć cukrem pudrem, ale to dodatkowo zwiększy kaloryczność ciasta.
Smacznego LuLa
Ciasto-pelnoziarniste-z-borowkami