CIASTO Z KREMEM JABŁKOWO-ŚMIETANOWYM

CIASTO Z KREMEM JABŁKOWO-ŚMIETANOWYM

Zdjęcie - CIASTO Z KREMEM JABŁKOWO-ŚMIETANOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMoże nie prezentuje się ono zbyt okazale , ale jest naprawdę pyszne - delikatne , mięciutkie i nie za słodkie. Niestety , do jego wykonania potrzeba cierpliwości i trochę czasu , a to głównie dlatego , że każdy z pięciu placków należy upiec oddzielnie. Na dodatek placki są bardzo cienkie i trzeba ostrożnie się z nimi obchodzić. Jednak trud się opłaci , zapewniam :-)

Zdjęcie - CIASTO Z KREMEM JABŁKOWO-ŚMIETANOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 20 dag masła lub margaryny
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jaja
- 10 dag mąki
- 10 dag mąki kukurydzianej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masło ogrzane do temp. pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, tak aby cukier zupełnie się rozpuścił. Wbijać po jednym jaju (również o temp. pokojowej) ciągle ubijając. Jeśli masa nam się trochę "zwarzy" - dodać nieco mąki i ubijać, aż będzie jednolita. Wymieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na ciasto, wymieszać. Do wyścielonej pergaminem tortownicy nałożyć 1/5 ciasta i piec 10-15 minut w temp.200st.C. Następnie upiec pozostałe 4 placki, ostudzić.

Krem:
- 75 dag jabłek o wyrazistym smaku
- 5 dag cukru
- 25 dag gęstej kwaśnej śmietany
- sok z cytryny
- szczypta cynamonu

Obrane jabłka zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka, dodać cukier i dolać odrobinę wody. Gotować do momentu, aż jabłka rozgotują się, a płyn wyparuje i powstanie dość gęsta masa.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno (w miarę możliwości, u mnie zgęstniała, ale nie aż tak). Nie należy też ubijać śmietany zbyt długo, bo zrobi się z niej masło. Następnie dodać ostudzone jabłka, cynamon i sok cytrynowy dla większego kontrastu smakowego, wymieszać. Gotowym kremem posmarować wcześniej upieczone placki, wierzch posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów