Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką
Składniki
- 250 g jagód świeżych lub mrożonych
- 240 g mąki tortowej
- 180 ml oleju Oliwier arachidowo-rzepakowy
- 140 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Na kokosową kruszonkę:
- 120 g wiórków kokosowych
- 75 g zimnego masła
- 70 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jagód mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać.Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki (na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki).
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Całe jajka miksujemy razem ze szczyptą soli oraz cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy olej i następnie dodajemy w niedużych porcjach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia, nie dłużej.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem lub używamy tortownicy silikonowej. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy i oprószamy świeżymi lub mrożonymi jagodami. Na wierzch wykładamy kruszonkę.
Pieczemy w temperaturze 180°C. przez ok. 45-50 min, do tzw. suchego patyczka i zarumienienia kruszonki.
Porada:
Czas pieczenia może się nieco wydłużyć w zależności od użytej formy. Im większa forma, tym czas pieczenia może się wydłużyć nawet o 15 minut.
Przepis pochodzi z ilovebake.pl