Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką

Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką

   Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 250 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 240 g mąki tortowej
  • 180 ml oleju Oliwier arachidowo-rzepakowy
  • 140 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Na kokosową kruszonkę:

  • 120 g wiórków kokosowych
  • 75 g zimnego masła
  • 70 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 

Jagód mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać.Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki (na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki).

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Całe jajka miksujemy razem ze szczyptą soli oraz cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy olej i następnie dodajemy w niedużych porcjach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia, nie dłużej.

Formę o wymiarach 24 x 35 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem lub używamy tortownicy silikonowej. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy i oprószamy świeżymi lub mrożonymi jagodami. Na wierzch wykładamy kruszonkę.

Pieczemy w temperaturze 180°C. przez ok. 45-50 min, do tzw. suchego patyczka i zarumienienia kruszonki.

 

Porada:

Czas pieczenia może się nieco wydłużyć w zależności od użytej formy. Im większa forma, tym czas pieczenia może się wydłużyć nawet o 15 minut.

 

Przepis pochodzi z ilovebake.pl

Kategorie przepisów