Ciasto z galaretką z truskawkami i jogurtową pianką orzechową

  Zdjęcie - Ciasto z galaretką z truskawkami i jogurtową pianką orzechową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Ciasto z galaretką z truskawkami i jogurtową pianką orzechową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 700 g truskawek
  • 700 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 120 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 25 g żelatyny
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 3 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

Jajka ubijamy z 60 g cukru przez około 8-10 minut na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy na dno formy o wymiarach 20x30 cm (dno wyłożone pergaminem) i pieczemy około 15 minut w 165ºC.

Studzimy na kratce, a następnie wkładamy ponownie do formy.

Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy. Gdy napęcznieje, lekko ją podgrzewamy. Tylko do chwili, aż zacznie się rozpuszczać.

Jogurt ubijamy przez około 5 minut z resztą cukru. Gdy będzie puszysty, dodajemy żelatynę i ubijamy jeszcze kilka minut.

Masę jogurtową wylewamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w 1,2 l gorącej wody. Studzimy i schładzamy do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć.

Truskawki kroimy i wykładamy na masę jogurtową.

Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy