Ciasto z galaretką z truskawkami i jogurtową pianką orzechową
Składniki
- 700 g truskawek
- 700 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 120 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 25 g żelatyny
- 5 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 3 galaretki truskawkowe
Przygotowanie
Jajka ubijamy z 60 g cukru przez około 8-10 minut na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy na dno formy o wymiarach 20x30 cm (dno wyłożone pergaminem) i pieczemy około 15 minut w 165ºC.
Studzimy na kratce, a następnie wkładamy ponownie do formy.
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy. Gdy napęcznieje, lekko ją podgrzewamy. Tylko do chwili, aż zacznie się rozpuszczać.
Jogurt ubijamy przez około 5 minut z resztą cukru. Gdy będzie puszysty, dodajemy żelatynę i ubijamy jeszcze kilka minut.
Masę jogurtową wylewamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 1,2 l gorącej wody. Studzimy i schładzamy do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć.
Truskawki kroimy i wykładamy na masę jogurtową.
Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl