Ciasto z dynią i prażonymi orzechami

Zdjęcie - Ciasto z dynią i prażonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto z dynią i prażonymi orzechami. Połączenie idealne! Zachęcam do wypróbowania w sezonie dyniowym i nie tylko. Jeśli macie zapas zamrożonej dyni możecie jej użyć - ja dałam puree z dyni. Ciasto udane, zniknęło w mig, najlepsze jest na drugi dzień, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki na foremkę o wymiarach 20x20:

  • 1 jajko
  • 90 g cukru brązowego
  • 75 g masła, roztopionego
  • ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni lub puree z dyni
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • około 25 g orzechów włoskich posiekanych lub pistacji (można pomieszać)

Orzechy włoskie uprażyć na patelni i posiekać bardzo drobno (malakserem lub nożem). Dynię umyć i pokroić. Wydrążyć środek z pestkami, obierać ze skóry i pokroić w kostkę. Włożyć do malaksera i bardzo drobno posiekać.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odłożyć na bok. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, wymieszać jajko z cukrem, roztopionym masłem i dynią. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy włoskie i krótko wymieszać.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm. Piec od 28 do 35 minut w temperaturze 180°C na drugiej półce od dołu (funkcja góra - dół), do suchego patyczka. Ja upiekłam ciasto z podwójnej porcji i użyłam foremki keksówki o wymiarach 35 x 12 cm i piekłam około 40 -50 minut do tzw. suchego patyczka. Wszystko zależy od piekarnika, musicie czuwać i sprawdzać co jakiś czas. Ostudzone ciasto z dynią udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać orzechami i pistacjami.

Zdjęcie - Ciasto z dynią i prażonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Czekoladowe babeczki z (łatwym) kremem

Czekoladowe babeczki z (łatwym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczki do słoików – bardzo smaczne

Buraczki do słoików – bardzo s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami
2

Ciasto czekoladowe z cukinią i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka owsiane z batatami (bez pieczenia)

Ciasteczka owsiane z batatami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukiniowa tarta
1

Cukiniowa tarta "z kratką" na…

Asik Asik
Moja kraina smaków