Ciasto z dynią i prażonymi orzechami
Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto z dynią i prażonymi orzechami. Połączenie idealne! Zachęcam do wypróbowania w sezonie dyniowym i nie tylko. Jeśli macie zapas zamrożonej dyni możecie jej użyć - ja dałam puree z dyni. Ciasto udane, zniknęło w mig, najlepsze jest na drugi dzień, polecam!
Źródło - tutaj
Składniki na foremkę o wymiarach 20x20:
- 1 jajko
- 90 g cukru brązowego
- 75 g masła, roztopionego
- ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni lub puree z dyni
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta soli
- 75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- około 25 g orzechów włoskich posiekanych lub pistacji (można pomieszać)
Orzechy włoskie uprażyć na patelni i posiekać bardzo drobno (malakserem lub nożem). Dynię umyć i pokroić. Wydrążyć środek z pestkami, obierać ze skóry i pokroić w kostkę. Włożyć do malaksera i bardzo drobno posiekać.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odłożyć na bok. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, wymieszać jajko z cukrem, roztopionym masłem i dynią. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy włoskie i krótko wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm. Piec od 28 do 35 minut w temperaturze 180°C na drugiej półce od dołu (funkcja góra - dół), do suchego patyczka. Ja upiekłam ciasto z podwójnej porcji i użyłam foremki keksówki o wymiarach 35 x 12 cm i piekłam około 40 -50 minut do tzw. suchego patyczka. Wszystko zależy od piekarnika, musicie czuwać i sprawdzać co jakiś czas. Ostudzone ciasto z dynią udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać orzechami i pistacjami.
Smacznego!