Ciasto z czerwonymi porzeczkami
200 g cukru
4 jajka
200 ml oleju - słonecznikowego na przykład - musi być bezsmakowy ale można też użyć stopionego masła albo jak ktoś woli margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
czerwone porzeczki - pozbawione ogonków - tyle ile wejdzie na wierzch ciasta
gruby cukier trzcinowy do posypania ciasta
Jajka zmiksowałam z cukrem a następnie do masy dodawałam na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto wylałam na blachę wysmarowaną masłem. Z wierzchu posypałam porzeczkami a na porzeczki wysypałam cukier trzcinowy.
Piekłam około 50-55 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty.
Bardzo proste i smaczne sezonowe ciasto.