Ciasto z czerwonymi porzeczkami

400 g mąki

200 g cukru

4 jajka

200 ml oleju - słonecznikowego na przykład - musi być bezsmakowy ale można też użyć stopionego masła albo jak ktoś woli margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

czerwone porzeczki - pozbawione ogonków - tyle ile wejdzie na wierzch ciasta

gruby cukier trzcinowy do posypania ciasta

Jajka zmiksowałam z cukrem a następnie do masy dodawałam na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto wylałam na blachę wysmarowaną masłem. Z wierzchu posypałam porzeczkami a na porzeczki wysypałam cukier trzcinowy.

Piekłam około 50-55 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty.

Zdjęcie - Ciasto z czerwonymi  porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo proste i smaczne sezonowe ciasto.

Przepisy z tych kategorii

Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
1

Kostka biszkoptowa z pianką je…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sernik jogurtowy z mango
1

Sernik jogurtowy z mango

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto francuskie z kiwi i mascarpone

Ciasto francuskie z kiwi i mas…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Łatwe i lekkie ciasto z mango bez pieczenia
2

Łatwe i lekkie ciasto z mango…

Dorota Dorota
SuperStyler

Kolorowy torcik na 4 urodziny mojego bloga
5

Kolorowy torcik na 4 urodziny…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie!
44

Biedronka z kisielową pianką –…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko