Ciasto z czerwoną porzeczką pod kruszonką

Ciasto z czerwoną porzeczką pod kruszonką
Zdjęcie - Ciasto z czerwoną porzeczką pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na pyszne świeże owoce zbliża się wielkimi krokami, a w zakamarkach mojej zamrażarki wciąż zostało trochę zapasów mrożonek z zeszłego roku. Nie mogą się zmarnować, nie znoszę kiedy jedzenie się marnuje i bardzo to przeżywam, dlatego za wszelką cenę chcę tego uniknąć. W zgliszczach lodówki, w zamrażarce znalazłam piękne czerwone porzeczki. Przygotowałam więc moje ukochane, błyskawiczne ciasto ucierane z maślaną kruszonką. Do jego przygotowania możesz użyć jakichkolwiek owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych. Mogą to być dowolne porzeczki, maliny, truskawki czy jagody leśne. Osobiście wolę je łączyć z kwaśniejszymi owocami, które idealnie uzupełniają się ze słodką kruszonką. Należę do osób które codziennie do popołudniowej kawy muszą koniecznie mieć słodkie ciasto, więc dzisiaj czuję się spełniona i moje podniebienie także.

Zdjęcie - Ciasto z czerwoną porzeczką pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Wypieki
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 12 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 50 min.
Kalorie: 350 kcal

Szybkie ciasto ucierane z kwaśną czerwoną porzeczką i kruszonką. Przepis najprostszy z możliwych na pyszne ciasto z owocami.

Składniki:
  • CIASTO Z PORZECZKAMI
  • 200 g miękkiego masła

  • 50 g cukru kryształ

  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią

  • 4 jajka ściółkowe

  • 250 g mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 400 g czerwonej porzeczki (owoce mogą być zamrożone)

  • KRUSZONKA
  • 100 g schłodzonego masła

  • 100 g cukru kryształ

  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

  • 170 g mąki pszennej


Sposób przygotowania:
  • UCIERANE Z PORZECZKAMI
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Następnie wciąż miksując dodawaj stopniowo po 1 jajku, ucieraj mikserem aż masa stanie się jednolita. Do masy wsyp przesianą przez sito mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj jedynie do połączenia.
  • Gotową masę wyłóż na blaszkę o wymiarach 25×35 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni program grzania góra dół.
  • Na wierzch wysyp owoce czerwonej porzeczki. Możesz użyć zamrożonych owoców bez wcześniejszego rozmrażania ich, bądź świeżych umytych i osuszonych na ściereczce.
  • KRUSZONKA
  • Schłodzone masło pokrój w kostkę. Połącz z cukrem, cukrem z wanilią i mąką zagniatając całość na sypką kruszonkę. Wysyp okruszki na ciasto.
  • Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut, poczekaj aż wystygnie i rozkoszuj się smakiem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni, najlepiej w chłodnym miejscu lub w lodówce. Opcjonalnie przed podaniem możesz oprószyć kawałki ciasta cukrem pudrem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Kategorie przepisów