Ciasto z czerwoną porzeczką pod kruszonką
Sezon na pyszne świeże owoce zbliża się wielkimi krokami, a w zakamarkach mojej zamrażarki wciąż zostało trochę zapasów mrożonek z zeszłego roku. Nie mogą się zmarnować, nie znoszę kiedy jedzenie się marnuje i bardzo to przeżywam, dlatego za wszelką cenę chcę tego uniknąć. W zgliszczach lodówki, w zamrażarce znalazłam piękne czerwone porzeczki. Przygotowałam więc moje ukochane, błyskawiczne ciasto ucierane z maślaną kruszonką. Do jego przygotowania możesz użyć jakichkolwiek owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych. Mogą to być dowolne porzeczki, maliny, truskawki czy jagody leśne. Osobiście wolę je łączyć z kwaśniejszymi owocami, które idealnie uzupełniają się ze słodką kruszonką. Należę do osób które codziennie do popołudniowej kawy muszą koniecznie mieć słodkie ciasto, więc dzisiaj czuję się spełniona i moje podniebienie także.
Danie: Wypieki
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 12 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 50 min.
Kalorie: 350 kcal
Szybkie ciasto ucierane z kwaśną czerwoną porzeczką i kruszonką. Przepis najprostszy z możliwych na pyszne ciasto z owocami.
Składniki:- CIASTO Z PORZECZKAMI
200 g miękkiego masła
50 g cukru kryształ
10 g cukru z prawdziwą wanilią
4 jajka ściółkowe
250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g czerwonej porzeczki (owoce mogą być zamrożone)
- KRUSZONKA
100 g schłodzonego masła
100 g cukru kryształ
1 łyżeczka cukru z wanilią
170 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- UCIERANE Z PORZECZKAMI
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Następnie wciąż miksując dodawaj stopniowo po 1 jajku, ucieraj mikserem aż masa stanie się jednolita. Do masy wsyp przesianą przez sito mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj jedynie do połączenia.
- Gotową masę wyłóż na blaszkę o wymiarach 25×35 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni program grzania góra dół.
- Na wierzch wysyp owoce czerwonej porzeczki. Możesz użyć zamrożonych owoców bez wcześniejszego rozmrażania ich, bądź świeżych umytych i osuszonych na ściereczce.
- KRUSZONKA
- Schłodzone masło pokrój w kostkę. Połącz z cukrem, cukrem z wanilią i mąką zagniatając całość na sypką kruszonkę. Wysyp okruszki na ciasto.
- Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut, poczekaj aż wystygnie i rozkoszuj się smakiem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni, najlepiej w chłodnym miejscu lub w lodówce. Opcjonalnie przed podaniem możesz oprószyć kawałki ciasta cukrem pudrem.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook