Ciasto z cukierkami Dumle i kremem custard
Kiedyś buszując po internecie szukałam czegoś słodkiego, sama nie wiedziałam czego. Aż znalazłam ciasto, które wydawało mi się, że musi być zniewalająco pyszne ze względu na sporą zawartość moich ulubionych cukierków Dumle. Zapisałam przepis na dysku. No właśnie... zapisałam? Szukałam go niedawno i nie znalazłam. Takie są skutki surfowania w sieci po nocach, jak zmęczenie daje się we znaki ;)
Dumałam, dumałam i wymyśliłam swoją wersję tego ciacha. Pamiętałam po części składniki (ale nie ilości) i trochę wykonanie.
Użyłam mojego starego, sprawdzonego przepisu na ciasto piaskowe, trochę z nim pokombinowałam i wyszło mi przepyszne ciasto, chrupiące od orzechów i lekko „ciągnące się” miejscami od cukierków Dumle.
Jak juz niektórzy zdążyli zauważyć, lubię przygotowywać sosy i kremy do ciast. Są one idealnym dopełnieniem deseru, a postawione na stole w miseczce dają gościom możliwość dozowania według indywidualnych upodobań ilości sosu jakim polewają sobie ciasto. Zdarza się, że niektórzy jedzą sos z niewielką ilością ciasta... o to właśnie mi chodzi - każdy sam ocenia ile sosu sobie życzy.
Do dzisiejszego ciasta z Dumlami dopasowałam sos custard. Jak dla mnie, idealnie tu pasuje. Nie wiem czy nazwa custard ma polski odpowiednik, jak jest, to proszę dajcie mi znać :)
Ciasto jest najlepsze pierwszego dnia. Polecam!
Ciasto z cukierkami Dumle
tortownica ø 23 cm
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanych cukierków Dumle
Ubić pianę z białek, dodać cukier, a później żółtka. Następnie do tej masy powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać przestudzone masło.
Orzechy i cukierki wsypać do drugiej miski. Dodać do nich 2 łyżki ciasta i wymieszać, aż powstanie gęsta masa.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać ciasto (będzie go niedużo) i rozprowadzić je łyżką. Na ciasto kłaść łyżką w miarę równomiernie masę orzechowo-cukierkową.
Piec w temp. 180°C 25-30 min.
Krem custard
150ml mleka
1 żółtko
1 lyżka cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
ekstrakt waniliowy
Mleko zagotować. Żółtko, cukier, mąkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy wymieszać dokładnie łyżką (lub rózgą-mątewką). Do wymieszanej masy wlać wrzące mleko małym strumieniem cały czas mieszając. Mieszać, aż masa nieco zgęstnieje.
Podawać do ciasta na ciepło.
Update: właśnie się dowiedziałam od Tilianary, ze custard, to po polsku krem angielski! Dziękuję!