Ciasto włoskie

Ciasto włoskie

Ten przepis już dawno temu dostałam od kogoś, ale dopiero teraz wypróbowuję.

Zupełnie nie wiem, dlaczego to ciasto nazywa się "włoskie", bo w żadnej z książek, które mam na temat kuchni włoskiej, nie ma takiego przepisu. Ciasto jest lekkie, delikatne i dość wilgotne jak na ten typ wypieku.

Uwaga: najniższa warstwa ma tendencje do tworzenia zakalca, można więc rozważyć dodanie nieco większej ilości proszku do pieczenia.

Składniki:

1 warstwa: 10-12 dag masła

20 dag cukru pudru

7 żółtek

1/2 szklanki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dag mąki

2 warstwa: 7 białek

20 dag cukru pudru

15 dag masła (rozpuszczonego)

7 dag mąki pszennej

6 dag mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku

3 warstwa: 4 jajka

12 dag cukru pudru

7 dag mąki

5 łyżek kakao

1 łyżeczka proszku

Przygotowanie 1 warstwy:

Utrzyj masło, dodaj żółtka i cukier. Ciągle ubijając dodaj śmietanę, potem mąkę z proszkiem.

Przygotowanie 2 warstwy:

Ubij białka, dodaj cukier, ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj mąkę i rozpuszczone masło.

Przygotowanie 3 warstwy:

ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę z proszkiem i kakao.

Kolejne warstwy wylewaj do posmarowanej tłuszczem tortownicy. Piecz przez około 60 minut w 180 stopniach.

Gotowy placek można polać polewą. Ja ozdobiłam swój lukrem i orzechami włoskimi.

Zdjęcie - Ciasto włoskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów