Ciasto włoskie

Ten przepis już dawno temu dostałam od kogoś, ale dopiero teraz wypróbowuję.

Zupełnie nie wiem, dlaczego to ciasto nazywa się "włoskie", bo w żadnej z książek, które mam na temat kuchni włoskiej, nie ma takiego przepisu. Ciasto jest lekkie, delikatne i dość wilgotne jak na ten typ wypieku.

Uwaga: najniższa warstwa ma tendencje do tworzenia zakalca, można więc rozważyć dodanie nieco większej ilości proszku do pieczenia.

Składniki:

1 warstwa: 10-12 dag masła

20 dag cukru pudru

7 żółtek

1/2 szklanki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dag mąki

2 warstwa: 7 białek

20 dag cukru pudru

15 dag masła (rozpuszczonego)

7 dag mąki pszennej

6 dag mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku

3 warstwa: 4 jajka

12 dag cukru pudru

7 dag mąki

5 łyżek kakao

1 łyżeczka proszku

Przygotowanie 1 warstwy:

Utrzyj masło, dodaj żółtka i cukier. Ciągle ubijając dodaj śmietanę, potem mąkę z proszkiem.

Przygotowanie 2 warstwy:

Ubij białka, dodaj cukier, ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj mąkę i rozpuszczone masło.

Przygotowanie 3 warstwy:

ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę z proszkiem i kakao.

Kolejne warstwy wylewaj do posmarowanej tłuszczem tortownicy. Piecz przez około 60 minut w 180 stopniach.

Gotowy placek można polać polewą. Ja ozdobiłam swój lukrem i orzechami włoskimi.

Zdjęcie - Ciasto włoskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto mleczna kanapka
1

Ciasto mleczna kanapka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sernik dyniowy na owsiano-czekoladowym spodzie z żelką dyniową

Sernik dyniowy na owsiano-czek…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Ciasto Rocher – bez pieczenia

Ciasto Rocher – bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto orzechowe cappuccino

Ciasto orzechowe cappuccino

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga
2

Giant Donut Cake - wielki pącz…

food² food²
Food Square

Napoleonka z winogronami
2

Napoleonka z winogronami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj