Ciasto wiśniowo-porzeczkowe

Na dobry początek ...

Zwykle z tego przepisu robię szarlotkę , tym razem spróbowałam z wiśniami i porzeczkami . To dobre połączenie , bo kwaskowate wiśnie i porzeczki dobrze się komponują ze słodką bezą .


2 szklanki mąki i pół kostki margaryny posiekać . Dodać pół szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia , dalej siekać . Następnie dodać 3 żółtka i 3 łyżki śmietany - zagnieść ciasto , ulepić z niego kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny .

Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć na blachę , ponakłuwać widelcem . Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 215-220 stopni do zrumienienia ( około 15 minut ) . Następnie na tak przygotowane ciasto wyłożyć wydrylowane i odsączone z soku wiśnie ( 1 kg ) i garść lub dwie czerwonych porzeczek . Na owoce wyłożyć pianę ubitą z 3 białek i pół szklanki cukru . Piec jeszcze około 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni .

Zdjęcie - Ciasto wiśniowo-porzeczkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z żurawiną i bezą
2

Kruche ciasto z żurawiną i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ciasto z wiśniami i pianką
2

Kruche ciasto z wiśniami i pia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z agrestem i pianką
2

Kruche ciasto z agrestem i pia…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami

Bożonarodzeniowy keks z lukrem…

food² food²
Food Square

Ciasto z wiśniami i pianką
5

Ciasto z wiśniami i pianką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piegusek z masą i ananasem
3

Piegusek z masą i ananasem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu