Ciasto ucierane z papierówkami i rodzynkami
Puszyste ciasto ucierane z papierówkami i rodzynkami, idealne do kawy. Dzięki jabłkom i rodzynkom jest bardzo wilgotne w środku. Ciasto, które zawsze wychodzi i jest szybkie w przygotowaniu, naprawdę pyszne :-).
Składniki:
- 130 g masła
- 2 jajka
- 130 g drobnego cukru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego lub cukru wanilinowego
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 2 jabłka
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Masło, cukier oraz jajka zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt naturalny, cukier wanilinowy i ponownie zmiksować. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać do ciasta i wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać rodzynki i wszystko delikatnie połączyć łopatką.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na plasterki. Blachę o wymiarze 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć równomiernie na blachę, na nie ułożyć pokrojone jabłka i na koniec przykryć dokładnie jabłka resztą ciasta. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 30-35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!