Ciasto ucierane z papierówkami i rodzynkami

Ciasto ucierane z papierówkami i rodzynkami

 

Zdjęcie - CIASTO UCIERANE Z PAPIERÓWKAMI I RODZYNKAMI (CAKE WITH APPLES AND RAISINS) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Puszyste ciasto ucierane z papierówkami i rodzynkami, idealne do kawy. Dzięki jabłkom i rodzynkom jest bardzo wilgotne w środku. Ciasto, które zawsze wychodzi i jest szybkie w przygotowaniu, naprawdę pyszne :-).

Składniki:

  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 130 g drobnego cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Masło, cukier oraz jajka zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt naturalny, cukier wanilinowy i ponownie zmiksować. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać do ciasta i wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać rodzynki i wszystko delikatnie połączyć łopatką.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na plasterki. Blachę o wymiarze 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć równomiernie na blachę, na nie ułożyć pokrojone jabłka i na koniec przykryć dokładnie jabłka resztą ciasta. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 30-35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - CIASTO UCIERANE Z PAPIERÓWKAMI I RODZYNKAMI (CAKE WITH APPLES AND RAISINS) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

Kategorie przepisów