Ciasto rabarbarowe Babci Jasi

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru + do posypania rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżka octu np. winnego lub jabłkowego
  • 1,5 szklanki chłodnej wody

Przygotowanie Rabarbar pokrój w cienkie plasterki i zasyp cukrem. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej - płynne. Do suchej mieszanki dodaj płynną i wymieszaj mikserem do połączenia. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Rabarbar rozłóż na wierzchu albo wymieszaj z ciastem. Piecz do suchego patyczka w 160 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 40-50 minut. Ciasto jest puszyste i lekkie, a zarazem wilgotne, a czekoladowy smak kakao świetnie współgra z kwaskowym rabarbarem :-)

 

 

 

 

Historia przepisu z szuflady na znikające ciasto rabarbarowe Babci Jasi:

"Ciasto z rabarbarem to ciasto które zrobiłam pierwszy raz z pomocą babci Jasi. To ona nauczyła mnie go robić. Wyszło bardzo dobre, że domownicy zjedli w mig. Zaczęłam je piec często co upiekłam to od razu znikało. Znajomi i rodzina je wręcz zajadli a gdy się skończyło piekłam je znowu stąd nazwa znikające ciasto!"

Przepisy z tych kategorii

Kompot z czereśni i rabarbaru
1

Kompot z czereśni i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Kotlety wieprzowe z rabarbarem

Kotlety wieprzowe z rabarbarem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z budyniem i rabarbarem
1

Tarta z budyniem i rabarbarem

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Zupa ogórkowa z koperkiem podana z pieczonym ziemniakiem
1

Zupa ogórkowa z koperkiem poda…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia
1

Owsiane ciasteczka czekoladowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem
1

Indyk w sosie koperkowym z pie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami

Kasza jaglana na mleku migdało…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym
1

Zupa grzybowa z pęczakiem i ol…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rafaello z kaszy jaglanej z maliną

Rafaello z kaszy jaglanej z ma…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim