Ciasto pychotka bez pieczenia + film
Ciasto pychotka to przepyszny i prosty w przygotowaniu deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi, bez konieczności włączania piekarnika. Składa się ono z chrupiących biszkoptów, pysznej masy kokosowej z mascarpone i masy kajmakowej. W tym przepisie, połączymy ze sobą klasyczne składniki w nowy sposób, aby stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia.
- składniki na formę 26 cm x 26 cm
masa kokosowa
500 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30-36 %
2 opakowanie śmietan – fixu ( po 9 g )
4-5 łyżek cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
dodatkowo
około 20-24 małych biszkoptów
510 g masy kajmakowej
100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- przepis
Na spodzie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego.
W dużej misce umieszczamy serek mascarpone, wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania dodajemy śmietan – fixy. Następnie do masy dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy łyżką.
Na biszkopty przekładamy masę kokosową z mascarpone i dokładnie ją rozprowadzamy.
Na masie układamy drugą warstwę biszkoptów, na ciastka wykładamy masę kajmakową i starannie ją rozprowadzamy ( masę kajmakową można lekko podgrzać, żeby lepiej się rozsmarowała ). Wierzch ciasta posypujemy orzechami włoskimi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.