Ciasto owocowe z kokosową kruszonką
Miałam dziś gości, co prawda zapowiedzianych, ale nie mogłam rano wyjść po zakupy i musiałam wymyślić coś słodkiego z tego, co miałam w domu. Wyszło mi pyszne i szybkie ciasto bananowo-żurawinowe z kokosową kruszonką :)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
200 g masła
200 g cukru pudru
3 jajka
pół szklanki mleka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
szklanka mąki
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki cukru pudru
100 g masła
Do tego:
100 g suszonej żurawiny i 2 banany (ale mogą być inne owoce)
Masło rozpuść, dokładnie utrzyj z cukrem pudrem. Kolejno dodawaj po jednym jajku, dosyp mąkę z proszkiem, dolej mleko. Wyłóż ciasto na średnią tortownicę. Żurawinę sparz, odcedź na sicie, przesyp mąką i ułóż na cieście. Banany pokrój na plasterki i umieść pomiędzy żurawiną. Przygotuj kruszonkę: masło rozetrzyj palcami z sypkimi składnikami i posyp ciasto. Piecz ok. godziny w 170 stopniach.