Ciasto owocowe z kokosową kruszonką

Ciasto owocowe z kokosową kruszonką

Miałam dziś gości, co prawda zapowiedzianych, ale nie mogłam rano wyjść po zakupy i musiałam wymyślić coś słodkiego z tego, co miałam w domu. Wyszło mi pyszne i szybkie ciasto bananowo-żurawinowe z kokosową kruszonką :)

Składniki:

2,5 szklanki mąki

200 g masła

200 g cukru pudru

3 jajka

pół szklanki mleka

cukier waniliowy

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

szklanka mąki

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki cukru pudru

100 g masła

Do tego:

100 g suszonej żurawiny i 2 banany (ale mogą być inne owoce)

Masło rozpuść, dokładnie utrzyj z cukrem pudrem. Kolejno dodawaj po jednym jajku, dosyp mąkę z proszkiem, dolej mleko. Wyłóż ciasto na średnią tortownicę. Żurawinę sparz, odcedź na sicie, przesyp mąką i ułóż na cieście. Banany pokrój na plasterki i umieść pomiędzy żurawiną. Przygotuj kruszonkę: masło rozetrzyj palcami z sypkimi składnikami i posyp ciasto. Piecz ok. godziny w 170 stopniach.

Kategorie przepisów