Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami
Rok temu po raz pierwszy brałam udział w Orzechowym Tygodniu organizowanym przez Elę. Nie mogłam sobie odmówić wzięcia udziału i w tegorocznej edycji. W tym roku orzechowa zabawa jest organizowana wspólnie przez Polkę i Elę.
W minionym tygodniu nie miałam zbyt wiele czasu, ale postanowiłam, że przygotuję chociaż jedną orzechową potrawę. Z pomocą przyszła mi październikowa "Kuchnia" , w której znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem orzechów.
Chrupiące orzechy, gorzka czekolada i słodkie banany - to wszystko można znaleźć w jednym kawałeczku tego ciasta. Polecam, bo jest naprawdę smaczne ! :)
Składniki :
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 3 dojrzałe banany rozgniecione na papkę
- 2/3 szklanki pełnomlecznego jogurtu
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 100 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów włoskich - uprażonych i grubo posiekanych
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijać jajka - drugie dopiero wtedy, gdy pierwsze połączy się z masą.
Dodać banany, jogurt i wanilię, ucierać przez chwilę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać mąkę, cały czas miksując, aż powstanie gładkie ciasto.
Czekoladę wymieszać z orzechami, cynamonem, stopionym masłem i pozostałym cukrem.
Kwadratową formę o boku 20 cm wysmarować masłem (użyłam tortownicy o średnicy 20 cm) i rozsmarować w niej połowę ciasta, następnie pokryć ją połową mieszanki orzechowej. Na wierzchu rozłożyć resztę ciasta i przykryć pozostałą mieszanką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 40 minut. Po upieczeniu studzić w formie przez 30 minut, następnie wyjąć i ostudzić do końca.