Ciasto na maślance z wiśniami i jeżynami
Fajne, błyskawiczne ciasto na maślance, które wypatrzyłam na blogu u Grażynki. A że akurat miałam maślankę i trochę wiśni i jeżyn, więc ciasto szybko zostało upieczone. Zjedzone też bardzo szybko :)
składniki
2, 5 szklanki mąki (dałam typ 450)
3 jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g wiśni i jeżyn kruszonka:
2 łyżki zimnego masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru
3 łyżki mąki
foremka 21x28x5
przygotowanie Przygotować owoce - umyć, osączyć na sicie, wiśnie wydrylować. Do dużej miski wbić jajka, dodać ksylitol, roztrzepać widelcem, dodać ekstrakt wanilii, olej, maślankę,wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodawać stopniowo do masy jajecznej, mieszać, najwygodniej drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeżeli po dodaniu całej mąki ciasto wyda nam się za gęste - dolać nieco maślanki i znów wymieszać. Przygotować kruszonkę - do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło ( ja starłam je na tarce z dużymi oczkami), rozetrzeć szybko palcami tak aby powstały maślane grudki. Głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można posmarować masłem) nałożyć masę - nakładałam dużą łyżką. Posypać owocami i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 45 minut lub do czasu aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha. Smacznego!
składniki
2, 5 szklanki mąki (dałam typ 450)
3 jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g wiśni i jeżyn kruszonka:
2 łyżki zimnego masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru
3 łyżki mąki
foremka 21x28x5
przygotowanie Przygotować owoce - umyć, osączyć na sicie, wiśnie wydrylować. Do dużej miski wbić jajka, dodać ksylitol, roztrzepać widelcem, dodać ekstrakt wanilii, olej, maślankę,wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodawać stopniowo do masy jajecznej, mieszać, najwygodniej drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeżeli po dodaniu całej mąki ciasto wyda nam się za gęste - dolać nieco maślanki i znów wymieszać. Przygotować kruszonkę - do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło ( ja starłam je na tarce z dużymi oczkami), rozetrzeć szybko palcami tak aby powstały maślane grudki. Głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można posmarować masłem) nałożyć masę - nakładałam dużą łyżką. Posypać owocami i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 45 minut lub do czasu aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha. Smacznego!