Ciasto na maślance i oleju z wiśniami
Od dziecka byłam wrażliwa na smaki i zapachy, kuchnia to było moje ulubione miejsce w domu. Spędzałam tam wiele wolnego czasu i to nie tylko dlatego, że w rogu stała klatka z chomikami, ale również dlatego, że poznawałam tam pierwsze tajniki kuchni polskiej. Do dziś pamiętam zapach niedzielnego rosołu i smak najprostszego na świecie i jednocześnie najsmaczniejszego dla mnie ucieranego ciasta, z aromatem skórki cytrynowej. Moja dzisiejsza propozycja to ukłon w stronę dziecięcych wspomnień. Witajcie po wakacjach!
Składniki na foremkę o śr 22 cm
Czas przygotowania: 20 min + 40 min pieczenie
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
175 g cukru
1 jajo
250 ml maślanki
75 ml oleju rzepakowego
300 g wiśni
Przygotowanie:
1. Wiśnie drylujemy, do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie, mąkę przesiewamy przez sito
2. W drugiej misce mieszam jako, maślankę i olej, kiedy się połączą wlewamy do suchych składników, krótko mieszamy jedynie do połączenia się, ciasto może być grudkowate
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą formę na babkę natłuszczamy i wylewamy ciasto, w które wciskamy wydrenowane wiśnie, wpycham je w głąb ciasta
4. Ciasto pieczemy ok 40 minut, do tzw suchego patyczka
5. Podajemy oprószone cukrem pudrem
Najprostsze na świecie - najsmaczniejsze dla mnie!