Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami

Znowu porobiły mi się straszne zaległości - i w blogowaniu i kucharzeniu - jakoś opuściła mnie ostatnio wena i nie mam nastroju do testowania przepisów - mam nadzieję, że mi to szybko przejdzie :(

Na odczarowanie zrobiłam miodowe ciasto z przepisu, który podała na forum cincin Krystyna9. Krysia jest mistrzynią w wynajdywaniu ciekawych przepisów ( z których wielokrotnie już miałam okazję korzystać, z powodzeniem rzecz jasna ! ) - oczywiście i tym razem nie zawiodłam się na jej wyborze :)

Ciasto jest bardzo smaczne - delikatne i puszyste jak biszkopt, a jednocześnie lekko wilgotne, z wyczuwalną miodową nutką, uzupełnioną przez aromat skórki cytrynowej. W sam raz na ponure, listopadowe dni - po jego zjedzeniu od razu poprawia się humor :)

 

Zdjęcie - Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1/3 szklanki miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki posiekanych orzechów ( moje były zmiksowane w malakserze )
  • 2 jabłka ( najlepiej antonówki )


Mąkę, proszek do pieczenia , sodę i sól wymieszać razem w misce. Jajka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę ( do białości ). Ciągle ubijając dodawać stopniowo olej. W szklankę po oleju wlać miód (nie przyklei się wtedy do ścianek szklanki) i również stopniowo wlewać do masy jajecznej. Pod koniec miksowania dodać skórkę z cytryny.

Do ubitej masy dodawać partiami mąkę i delikatnie mieszać łyżką lub rózgą do ubijania. Na koniec dodać pokrojone jabłka, posiekane orzechy i wlać sok z cytryny. Wymieszać i wlać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną [ tortownica o średnicy 24 cm lub tortownica z kominkiem o średnicy 26 cm ].

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut [ moje potrzebowało ok.1 godziny ].  Ciasto dość szybko się rumieni - w połowie pieczenia można je przykryć folią aluminiową.

 

Zdjęcie - Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Żytnie ciasto z orzechami i jabłkami
1

Żytnie ciasto z orzechami i ja…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto Salceson
1

Ciasto Salceson

Beti Beti
kruche babeczki

Jabłka pieczone pod orzechową kołderką
11

Jabłka pieczone pod orzechową…

mansikka mansikka
travel & food

Bigos z młodej kapusty
1

Bigos z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Muhammara - pasta z orzechów i papryki

Muhammara - pasta z orzechów i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kefirowe ciasto z truskawkami

Kefirowe ciasto z truskawkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Razowe kruche ciasto z ananasem i rabarbarem

Razowe kruche ciasto z ananase…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Schabowe cygara w młodej kapuście
2

Schabowe cygara w młodej kapuś…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dżem z truskawek i kwiatu czarnego bzu

Dżem z truskawek i kwiatu czar…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami

Szaszłyki z białą kiełbasą i b…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Racuchy z rabarbarem
1

Racuchy z rabarbarem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!