Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami

Znowu porobiły mi się straszne zaległości - i w blogowaniu i kucharzeniu - jakoś opuściła mnie ostatnio wena i nie mam nastroju do testowania przepisów - mam nadzieję, że mi to szybko przejdzie :(

Na odczarowanie zrobiłam miodowe ciasto z przepisu, który podała na forum cincin Krystyna9. Krysia jest mistrzynią w wynajdywaniu ciekawych przepisów ( z których wielokrotnie już miałam okazję korzystać, z powodzeniem rzecz jasna ! ) - oczywiście i tym razem nie zawiodłam się na jej wyborze :)

Ciasto jest bardzo smaczne - delikatne i puszyste jak biszkopt, a jednocześnie lekko wilgotne, z wyczuwalną miodową nutką, uzupełnioną przez aromat skórki cytrynowej. W sam raz na ponure, listopadowe dni - po jego zjedzeniu od razu poprawia się humor :)

 

Zdjęcie - Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1/3 szklanki miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki posiekanych orzechów ( moje były zmiksowane w malakserze )
  • 2 jabłka ( najlepiej antonówki )


Mąkę, proszek do pieczenia , sodę i sól wymieszać razem w misce. Jajka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę ( do białości ). Ciągle ubijając dodawać stopniowo olej. W szklankę po oleju wlać miód (nie przyklei się wtedy do ścianek szklanki) i również stopniowo wlewać do masy jajecznej. Pod koniec miksowania dodać skórkę z cytryny.

Do ubitej masy dodawać partiami mąkę i delikatnie mieszać łyżką lub rózgą do ubijania. Na koniec dodać pokrojone jabłka, posiekane orzechy i wlać sok z cytryny. Wymieszać i wlać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną [ tortownica o średnicy 24 cm lub tortownica z kominkiem o średnicy 26 cm ].

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut [ moje potrzebowało ok.1 godziny ].  Ciasto dość szybko się rumieni - w połowie pieczenia można je przykryć folią aluminiową.

 

Zdjęcie - Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Żytnie ciasto z orzechami i jabłkami
1

Żytnie ciasto z orzechami i ja…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto Salceson
1

Ciasto Salceson

Beti Beti
kruche babeczki

Jabłka pieczone pod orzechową kołderką
11

Jabłka pieczone pod orzechową…

mansikka mansikka
travel & food

Szybkie ciasto z jabłkami
1

Szybkie ciasto z jabłkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone ravioli z czekoladą

Pieczone ravioli z czekoladą

Dzi Dzi
karmelowy

Tarta z dymką i rydzami

Tarta z dymką i rydzami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Curry z dynią, soczewicą i szpinakiem

Curry z dynią, soczewicą i szp…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Owsiane ciasteczka z dynią

Owsiane ciasteczka z dynią

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami
2

Odcienie fioletu - sernik z cz…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami
1

Panna cotta z pieczonymi figam…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
1

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Kremowy chleb na zakwasie z pistacjami

Kremowy chleb na zakwasie z pi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb