Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami

Znowu porobiły mi się straszne zaległości - i w blogowaniu i kucharzeniu - jakoś opuściła mnie ostatnio wena i nie mam nastroju do testowania przepisów - mam nadzieję, że mi to szybko przejdzie :(

Na odczarowanie zrobiłam miodowe ciasto z przepisu, który podała na forum cincin Krystyna9. Krysia jest mistrzynią w wynajdywaniu ciekawych przepisów ( z których wielokrotnie już miałam okazję korzystać, z powodzeniem rzecz jasna ! ) - oczywiście i tym razem nie zawiodłam się na jej wyborze :)

Ciasto jest bardzo smaczne - delikatne i puszyste jak biszkopt, a jednocześnie lekko wilgotne, z wyczuwalną miodową nutką, uzupełnioną przez aromat skórki cytrynowej. W sam raz na ponure, listopadowe dni - po jego zjedzeniu od razu poprawia się humor :)

 

Zdjęcie - Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1/3 szklanki miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki posiekanych orzechów ( moje były zmiksowane w malakserze )
  • 2 jabłka ( najlepiej antonówki )


Mąkę, proszek do pieczenia , sodę i sól wymieszać razem w misce. Jajka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę ( do białości ). Ciągle ubijając dodawać stopniowo olej. W szklankę po oleju wlać miód (nie przyklei się wtedy do ścianek szklanki) i również stopniowo wlewać do masy jajecznej. Pod koniec miksowania dodać skórkę z cytryny.

Do ubitej masy dodawać partiami mąkę i delikatnie mieszać łyżką lub rózgą do ubijania. Na koniec dodać pokrojone jabłka, posiekane orzechy i wlać sok z cytryny. Wymieszać i wlać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną [ tortownica o średnicy 24 cm lub tortownica z kominkiem o średnicy 26 cm ].

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut [ moje potrzebowało ok.1 godziny ].  Ciasto dość szybko się rumieni - w połowie pieczenia można je przykryć folią aluminiową.

 

Zdjęcie - Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Żytnie ciasto z orzechami i jabłkami
1

Żytnie ciasto z orzechami i ja…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto Salceson
1

Ciasto Salceson

Beti Beti
kruche babeczki

Jabłka pieczone pod orzechową kołderką
11

Jabłka pieczone pod orzechową…

mansikka mansikka
travel & food

Ciasto pierogowe z masłem i olejem

Ciasto pierogowe z masłem i ol…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z cukrem

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Zupa pieczarkowa z pęczakiem

Zupa pieczarkowa z pęczakiem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Sernik marchewkowy
1

Sernik marchewkowy

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Makowy warkocz drożdżowy

Makowy warkocz drożdżowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Biszkopt makowy

Biszkopt makowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Smaczny sernik wiedeński z rodzynkami. Pycha! Idealny na ciepło.

Smaczny sernik wiedeński z rod…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Makowiec z lekką budyniową pianką
1

Makowiec z lekką budyniową pia…

Beti Beti
kruche babeczki

Piernik śliwkowy
2

Piernik śliwkowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake