Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą
Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. E-book można pobrać na tutaj.
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą
Proporcje na tortownicę z kominem 26 cm, 12 porcji Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
Ciasto:
- 4 jaka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny Palmy maślany smak
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 6 daktyli drobno pokrojonych
- 5 fig drobno pokrojonych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mleka
Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto.