Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą

Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. E-book można pobrać na tutaj.
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą
Proporcje na tortownicę z kominem 26 cm, 12 porcji Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
Ciasto:
  • 4 jaka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny Palmy maślany smak
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 6 daktyli drobno pokrojonych
  • 5 fig drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Polewa:
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mleka
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów