Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą

Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. E-book można pobrać na tutaj.
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą
Proporcje na tortownicę z kominem 26 cm, 12 porcji Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
Ciasto:
  • 4 jaka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny Palmy maślany smak
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 6 daktyli drobno pokrojonych
  • 5 fig drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Polewa:
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mleka
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piernik z czerwoną fasolą
1

Piernik z czerwoną fasolą

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto piernikowe z kremem dyniowym
2

Ciasto piernikowe z kremem dyn…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Sernik gotowany na biszkopcie
1

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
3

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Drożdżowa gwiazda z makiem
1

Drożdżowa gwiazda z makiem

food² food²
Food Square

Sernik z palonym masłem
1

Sernik z palonym masłem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
1

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto czekoladowy chrupek

Ciasto czekoladowy chrupek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki