Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone

Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone to wiosenna propozycja tego aromatycznego i zarazem zdrowego ciasta z dodatkiem marchewki.

Połączenie ciasta marchewkowego z wiśniami jest przepyszne. Ciasto marchewkowe jest słodkie, wilgotne z niewyczuwalną w środku marchewką. Natomiast warstwa wiśniowa jest lekko kwaśna i fajnie kontrastuje z ciastem.

Krem mascarpone z dodatkiem serka śmietankowego i dla nadania puszystości z odrobiną kremówki jest świetnym wykończeniem deseru.

Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone to moja wiosenna propozycja ciasta, które zazwyczaj wykonujemy zimą.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MARCHEWKOWE Z WIŚNIAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 jajka, duże
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3 szklanki drobno startej marchewki, surowej

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

  • ok. 400 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 2 x galaretka wiśniowa, proszek
  • 800 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g serka śmietankowego, kremowego np. Philadelphia
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem i gałką. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodajemy olej oraz suche składniki cały czas miksując na niskich obrotach (kończymy na suchych składnikach). Na koniec dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części. Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy wiśnie i wkładamy do lodówki, aż galaretka zacznie być tężejąca. Następnie wykładamy na jedną warstwę ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Serek mascarpone razem z serkiem śmietankowym oraz kremówką miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Wykładamy na ciasto i wykonujemy falę za pomocą packi cukierniczej lub widelcem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z owocami i kruszonką na Dzień Mamy
3

Sernik z owocami i kruszonką n…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto dyniowe z daktylami (bez jajek i cukru)
1

Ciasto dyniowe z daktylami (be…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Koktajl ze szpinakiem i ananasem

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki ze śliwkami

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
4

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
2

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake