Ciasto marchewkowe z orzechami
Wypieki świąteczne kojarzą mi się nie tylko z sernikiem, makowcem czy mazurkiem ale również z aromatycznymi ciastami z dodatkiem pachnących przypraw korzennych i orzechów. Jednym z nich jest ciasto marchewkowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Puszyste, wilgotne, pachnące cynamonem, znika ze stołu w ekspresowym tempie.
Składniki- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 200 ml oleju
- 500 g obranej startej marchwi
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 płaska łyżka soli
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
Przygotowanie
Ciasto
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy porcjami olej oraz startą marchew, a następnie przesiane przez sitko suche składniki - mąkę, cynamon, sodę oraz sól. Na koniec wrzucamy 1 szklankę orzechów i dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na tortownicę o śr. 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 1 godzinę (funkcja góra/dół). Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli nic się do niego nie przykleja można je wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa
Czekolady i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy ostudzone ciasto, a wierzch posypujemy orzechami.
Smacznego!