Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowej w nowej odsłonie : z dodatkiem pysznego kremu orzechowego na bazie serka mascarpone. Proste do przygotowania i bardzo smaczne, pod warunkiem, że jak ja uwielbiacie masło orzechowe :).


Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM


Składniki :

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

150 g oleju

150 g cukru

2 jajka

200 g marchewki startej na małych oczkach

50 g orzechów włoskich


Krem orzechowy :

250 g serka mascarpone

6 łyżek masła orzechowego

4-5 łyżek cukru (lub do smaku)


Dodatkowo :

cukrowe marchewki (opcjonalnie)



Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem orzechowym :


Jajka i masło orzechowe powinny być w temperaturze pokojowej.


W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej misce umieścić olej, cukier i jajka. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać marchewkę i drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszać łyżką. Na koniec dodać suche składniki i ponownie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do foremki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.


Kiedy ciasto jest już wystudzone, przygotować krem : w misce umieścić serek mascarpone, masło orzechowe i cukier, zmiksować przez 1-2 minuty.


Ciasto wyciągnąć z foremki, przekroić na dwa blaty. Spód ciasta posmarować połową kremu, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem ciasto można udekorować cukrowymi marchewkami. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów