Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową
Dzisiejszy przepis na ciasto marchewkowe to połączenie doskonałe. Aromatyczne ciasto z dodatkiem delikatnego kremu i pysznej polewy.
Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową – kompozycja smakowa, która zawsze się sprawdza i pozwala na przemycenie do jadłospisu sporej ilości witamin.
Przepis na ciasto marchewkowe to kolejny już wpis z dodatkiem działkowych jabłek, które w tym roku obrodziły w bardzo dużej ilości.
Do tej pory na blogu mogliście znaleźć przepis na apple curd, sposób na szarlotkę doskonałą i przepyszne racuchy drożdżowe.
Składniki na ciasto marchewkowe:- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 2 szkl. startej marchewki
- 250 g mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny
- 5 łyżek musu jabłkowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 ml soku bananowego
- 1 budyń
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta kurkumy
Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem i sodą. Jajka ubić razem z cukrem i zmiksować razem z mąką i olejem (dodajemy naprzemiennie). Dodać marchew odciśniętą z soku i wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180’C przez 40 min. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.
Przygotowanie kremu:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać mus jabłkowy. Następnie całość połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubić na sztywny krem. Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.
Przygotowanie polewy:Budyń ugotować na soku bananowym. Kiedy budyń się zagotuje zdjąć go z palnika i cały czas mieszając dodać żelatynę i szczyptę kurkumy. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do chwili kiedy polewa będzie chłodna, ale nadal płynna (ok. 15 min.)
Ciasto marchewkowe polewamy przygotowaną polewą i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Inspiracja: Mała Cukierenka