Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym

Wspaniałe jesienne ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym to obowiązkowa pozycja deserowa na jesienne podwieczorki. Ciasto jest przepyszne wilgotne i bardzo aromatyczne z nutką cynamonu i kokosa, a do tego lekki krem czekoladowy. Krem przygotowałam z serka mascarpone i kilku łyżek kremu czekoladowego, to niebywale prosty i bardzo smaczny krem. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i zawsze wychodzi pod warunkiem, że składniki na ciasto są w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu jajek i marchewki z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową. Składniki dodatkowe takie jak orzechy możecie dowolnie zamieniać, mogą to być orzechy nerkowca, laskowe, brazylijskie czy włoskie pilnujcie tylko podanej wagi w przepisie.

Zapraszam również do spróbowania innych ciast z dodatkiem marchewki!

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym

Bardzo proste i niezwykle smaczne ciasto marchewkowe z pysznym kremem czekoladowym.

Rodzaj:

Desery

Przygotowanie 25 minut

Gotowanie 55 minut

Razem 1 hour 20 minut

Porcje 12

Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Autor Anna

Składniki:

  • 220 g marchewki obranej i startej na tarce o małych oczkach
  • 2 średnie jajka
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 90 ml oleju kokosowego płynnego
  • 1 małe jabłko obrane i starte na tarce o małych oczkach
  • 220 g mąki pszennej
  • 135 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g orzechów nerkowca lub laskowych mogą być inne ulubione orzechy, posiekane
  • 20 g suszonych fig drobno posiekane

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła miękkie
  • 3 łyżki kremu czekoadowego

Instrukcja

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.

  2. Wymieszać składniki suche i odstawić na bok. W innej misce umieścić tartą marchewkę i jabłko.

  3. W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę, kiedy podwoi objętość zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Masa powinna być bardzo puszysta i gęsta, teraz można zacząć dolewać cienkim strumieniem olej jednocześnie miksując. Masę jajeczną połączyć z marchewką i jabłkiem, delikatnie wymieszać łyżką, następnie dodać orzechy, figi i wiórki kokosowe, ponownie wymieszać. Na koniec dodać składniki suche, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.

  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 50 minut, po tym czasie wykonać test tz. suchego patyczka, jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka można je wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz i chwytając za papier wyjąć na kratkę, aby wystygło. Jeśli jednak ciasto będzie lekko oklejało patyczek, to należy dopiec je jeszcze przez 10 minut.

  5. Ciasto po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa blaty, dolną część ciasta posmarować kremem około 3/4, przykryć drugą częścią ciasta, a jego wierzch posmarować pozostałym kremem, krem posypać siekanymi orzechami.

Przygotowanie kremu

  1. Do miski włożyć serek mascarpone dodać 50 g masła i krem czekoladowy, całość miksować przez około 3 minuty, krem powinien dokładnie połączyć się i nabrać puszystości.

  2. Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Lazania z mięsem drobiowym, puree dyniowym, szpinakiem i beszamelem
2

Lazania z mięsem drobiowym, pu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placuszki dyniowo-bananowe
1

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa z grzybów leśnych
2

Zupa z grzybów leśnych

napiecyku napiecyku
napiecyku

Budyń jaglany z dynią i pastą sezamową

Budyń jaglany z dynią i pastą…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pappardelle z cukinią i gorgonzolą

Pappardelle z cukinią i gorgon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
3

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne