Ciasto marchewkowe z bakaliami, które zadowoli każdego
Cześć,
Święta kojarzą mi się z bakaliami. Orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi oraz skórką z pomarańczy. Czując powoli klimat Świąt postanowiłam wypróbować przepis na ciasto, który znalazłam na blogu Kwestia smaku.
Bakalie, wilgotne ciasto, słodka polewa – to zdecydowanie połączenie, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam Was zatem na ciasto marchewkowe z bakaliami, które zadowoli każdego i pozwoli poczuć klimat Świąt pomimo bezśnieżnej pogody.
Składniki na ciasto (okrągła forma 26 cm):
- 2 jajka,
- 170 gram cukru pudru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 duża marchew,
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
- 1/3 ananasa z puszki (drobno pokrojonego po odcedzeniu),
- 200 gram mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na polewę:
- 135 gram kremowego serka (użyłam serka Twój smak, może być też Philadelphia),
- 50 gram miękkiego masła,
- 50 gram cukru pudru,
- do dekoracji na wierzch orzechy włoskie.
Making-of:
- Jajka ocieplone do temperatury pokojowej zmiksować. Dodać do nich cukier i olej małymi partiami, cały czas miksując aż do uzyskania gładkiej masy.
- Do masy dodać drobno startą marchewkę, ananasa, orzechy oraz wiórki i całość delikatnie wymieszać łyżką.
- W osobnej misce przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać i dodać do masy z bakaliami. Delikatnie mieszając, połączyć wszystkie składniki.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piec około 1 godzinę, do suchego patyczka. Czas pieczenia może zależeć od szerokości formy.
- Aby przygotować polewę miksujemy serek z masłem. Dodajemy partiami cukier cały czas mieszając. Gładką masę wkładamy na 15 minut do lodówki.
- Polewę można nałożyć tylko na wierzch wystudzonego ciasta (ten wariant rekomenduję) albo również przełożyć nią ciasto przekrojone poziomo na pół (ciasto może się rozwarstwiać przy krojeniu węższych kawałków). W przypadku drugiego wariantu spód smarujemy 1/3 masy, resztę przeznaczamy na wierzch. Całość dekorujemy połówkami orzechów włoskich.
Smacznego!
Gosia