Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką


Idealnie kruche ciasto ze śliwkami, słodką bezą i chrupiącą kruszonką. Rozpływa się w ustach! To chyba moje ulubione sezonowe ciasto ze śliwkami. Jest dość popularne i szukając przepisu możecie trafić, na szybsze w wykonaniu, niewymagające podpiekania spodu. Nie polecam przygotowywać w ten sposób żadnego placka z owocami. Jeśli układałam owoce na surowy spód, ciasto zawsze, ale to zawsze lądowało w śmietniku, bo owoce puszczają sok i spód się nie wypieka. Polecam porządnie podpiec spód i dodatkowo owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar soku. Smacznego!


Zdjęcie - Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ


Ciasto kruche :
300 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka

Owce :
600 g śliwki węgierki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza :
4 białka
szczypta soli
200 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Jak zrobić ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką :
Na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Kroić nożem na malutkie kawałki, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodów na 2 godziny.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto, podzielić na dwie części, jedną schować z powrotem do lodówki, drugą wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiar 25x30). Podpiec w piekarniku, w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut (cały spód powinien być ładnie zarumieniony), wyciągnąć odstawić na bok.
Śliwki opłukać i osuszyć. Poprzekrawać na pół, wyciągnąć pestki. Owoce posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.
Białka umieścić w suchej misce, dodać szczyptę soli i miksować na najwyższych obrotach aż powstanie sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, chwilę miksować po każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 1-2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć owoce, układać je obok siebie, skórką do dołu. Na owoce wyłożyć bezę, na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta z lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić przykryć go kawałkiem folii. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
1

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka jarzynowa z porem i gruszką
2

Sałatka jarzynowa z porem i gr…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiełbasa smażona z cebulą
1

Kiełbasa smażona z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krupnik z grzybami
2

Krupnik z grzybami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Leniwe z dynią i cynamonem.

Leniwe z dynią i cynamonem.

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sernik mango
1

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Syrniki- twarogowe placuszki

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki