Ciasto kruche z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką
Z cyklu smaczne i proste, czyli mój ulubiony rodzaj ciast! :) Rozpływające się w ustach ciasto kruche z dodatkiem sezonowych owoców – truskawek i rabarbaru i lekką kruszonką z delikatnym posmakiem migdałów. Pycha! Obowiązkowe do upieczenia latem! :)
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Owoce:
- 400 g truskawek
- 300 g rabarbaru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Migdałowa kruszonka:
- 75 g mąki pszennej
- 75 g zmielonych migdałów
- 100 g drobnego cukru
- 50 g zimnego masła
Dodatkowo:
- cukier puder
Jak zrobić ciasto kruche z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło, siekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, wyciągnąć, wylepić nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia (20x30cm). Nakłuć lekko widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić.
Owoce opłukać i osuszyć z pomocą papierowego ręcznika. Z truskawek odciąć szypułki, przekroić na pół (większe na ćwiartki). Rabarbar pokroić na kawałki o wielkości około 2 cm. Owoce umieścić w misce, dodać skrobię ziemniaczaną i cukier, wymieszać.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki umieścić w misce i rozcierać palcami aż powstaną okruchy.
Na podpieczony spód równomiernie wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!