Ciasto kruche z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto kruche z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką

 

Z cyklu smaczne i proste, czyli mój ulubiony rodzaj ciast! :) Rozpływające się w ustach ciasto kruche z dodatkiem sezonowych owoców – truskawek i rabarbaru i lekką kruszonką z delikatnym posmakiem migdałów. Pycha! Obowiązkowe do upieczenia latem! :)

 

Zdjęcie - Ciasto kruche z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Owoce:

  • 400 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Migdałowa kruszonka:

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 100 g drobnego cukru
  • 50 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • cukier puder

 

Jak zrobić ciasto kruche z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką:

 

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło, siekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, wyciągnąć, wylepić nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia (20x30cm). Nakłuć lekko widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić.

 

Owoce opłukać i osuszyć z pomocą papierowego ręcznika. Z truskawek odciąć szypułki, przekroić na pół (większe na ćwiartki). Rabarbar pokroić na kawałki o wielkości około 2 cm. Owoce umieścić w misce, dodać skrobię ziemniaczaną i cukier, wymieszać.

 

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki umieścić w misce i rozcierać palcami aż powstaną okruchy.

 

Na podpieczony spód równomiernie wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

Kategorie przepisów