Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą
Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;)
Ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła, zimnego
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C
Rabarbar:
- 600 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- słoik dżemu malinowego
Rabarbar obieramy i kroimy w drobne kawałki, mieszamy z mąką, cynamonem i połową konfitury. Resztę konfitury rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie, a na nią wykładamy rabarbar.
Beza:
- 8 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca, na koniec ostrożnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy na rabarbar i pieczmy w 170 st. C przez 20 minut bez termoobiegu. Następnie, zmniejszamy temperaturę do 60 st. C włączamy termoobieg i suszymy bezę jeszcze 15 minut. Smacznego