Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą

Zdjęcie - Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;)

Ciasto kruche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C

Rabarbar:

  • 600 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • słoik dżemu malinowego

Rabarbar obieramy i kroimy w drobne kawałki, mieszamy z mąką, cynamonem i połową konfitury. Resztę konfitury rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie, a na nią wykładamy rabarbar.

Beza:

  • 8 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca, na koniec ostrożnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy na rabarbar i pieczmy w 170 st. C przez 20 minut bez termoobiegu. Następnie, zmniejszamy temperaturę do 60 st. C włączamy termoobieg i suszymy bezę jeszcze 15 minut. Smacznego

Zdjęcie - Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy