Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Kolejne pyszne, sezonowe ciasto. Kruchy placek z rabarbarem i budyniem. Delikatny w smaku, nie za słodki. Proste i szybkie w przygotowaniu. W sam raz do niedzielnej kawki :).


Zdjęcie - Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I BUDYNIEM



Ciasto kruche :

300 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru

3 żółtka

Budyń :

2 budynie waniliowe

3 szklanki mleka

75 g cukru

Owoce :

500 g rabarbaru

1 łyżka mąki ziemniaczanej



Jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem i budyniem :


Przygotować ciasto kruche : na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło. Siekać nożem na małe kawałeczki, następnie zrobić wgłębienie, wlać żółtka i wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażalki na 30-40 minut. Wyciągnąć jedną część i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, na dno formy (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugnieść dłonią. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić.


Przygotować owoce : rabarbar przepłukać pod wodą i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Pokroić na kawałki wielkości około 2 cm. Wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.


Przygotować budyń : do garnka wlać 2 ½ szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować. W pozostałej ½ szklanki mleka rozpuścić proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka, jednocześnie je mieszając. Zagotować, odstawić.


Na podpieczony spód równomiernie wyłożyć rabarbar, polać budyniem, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta z zamrażalki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia, schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej i posypać cukrem pudrem.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów