Ciasto kruche z jagodami i kruszonką

Klasyczne kruche ciasto z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każdy :).

- Ciasto kruche :
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
- Owoce :
400 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Kruszonka :
100 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
50 g cukru
- Dodatkowo :
cukier puder
- Przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło, posiekać je na drobne kawałki. Wówczas dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 90 minut.
- Jagody przepłukać, dobrze odsączyć i osuszyć, na przykład za pomocą papierowego ręcznika.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki, blachę o wymiarze 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie wyłożyć ciastem. Można odrywać po kawałku i ugniatać w blaszce palcami. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (ciasto powinno być zarumienione).
- Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie wysypać na podpieczony spód.
- Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozcierać między palcami aż zrobią się okruszki. Posypać nimi jagody.
- Ciasto piec w temperaturze 190 stopni kolejne 25-30 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.