Ciasto kruche z jagodami i kruszonką

Ciasto kruche z jagodami i kruszonką

Klasyczne kruche ciasto z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każdy :).

Zdjęcie - Ciasto kruche z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Ciasto kruche z jagodami i kruszonkąSkładniki
  • Ciasto kruche :
  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g zimnego masła

  • 100 g cukru pudru

  • 3 żółtka

  • Owoce :
  • 400 g jagód

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Kruszonka :
  • 100 g mąki pszennej

  • 75 g zimnego masła

  • 50 g cukru

  • Dodatkowo :
  • cukier puder

Przygotowanie
  • Przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło, posiekać je na drobne kawałki. Wówczas dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 90 minut.
  • Jagody przepłukać, dobrze odsączyć i osuszyć, na przykład za pomocą papierowego ręcznika.
  • Ciasto wyciągnąć z lodówki, blachę o wymiarze 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie wyłożyć ciastem. Można odrywać po kawałku i ugniatać w blaszce palcami. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (ciasto powinno być zarumienione).
  • Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie wysypać na podpieczony spód.
  • Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozcierać między palcami aż zrobią się okruszki. Posypać nimi jagody.
  • Ciasto piec w temperaturze 190 stopni kolejne 25-30 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów