Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dziś polecam pyszne ciacho. Mięciutkie i delikatne ciasto jogurtowe z borówkami, posypane kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Zróbcie, bo jest naprawdę pyszne.

Do ciasta użyłam mrożonych borówek, bo mam zapas swojskich z ogródka.

Piekłam w blaszce 32x23 cm.




Składniki na ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką:

  • 200 g. masła
  • 1 szklanka cukru (moja szklanka 240 ml.)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 jogurt naturalny 180 g.
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • borówki

Kruszonka:

  • 50 g. masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

 

Jak upiec ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką?

Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, rozgnieść palcami żeby powstały grudki.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą dodać jogurt i aromat waniliowy, zmiksować tylko chwilę. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką żeby składniki się połączyły.

Ciasto przełożyć na blaszkę (32x23 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć borówki i posypać kruszonką.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Kategorie przepisów