Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką

Dziś polecam pyszne ciacho. Mięciutkie i delikatne ciasto jogurtowe z borówkami, posypane kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Zróbcie, bo jest naprawdę pyszne.
Do ciasta użyłam mrożonych borówek, bo mam zapas swojskich z ogródka.
Piekłam w blaszce 32x23 cm.
Składniki na ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką:
- 200 g. masła
- 1 szklanka cukru (moja szklanka 240 ml.)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 1 jogurt naturalny 180 g.
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- borówki
Kruszonka:
- 50 g. masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jak upiec ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką?
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, rozgnieść palcami żeby powstały grudki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą dodać jogurt i aromat waniliowy, zmiksować tylko chwilę. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką żeby składniki się połączyły.
Ciasto przełożyć na blaszkę (32x23 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć borówki i posypać kruszonką. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


