Ciasto jabłkowo-cynamonowe czyli wiewiórka w wersji lux
Niedawno dostałam sympatycznego maila od Marty, która przysłała mi dwa smakowite cynamonowe przepisy. Pierwszym, który postanowiłam wypróbować był przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami.
Już w trakcie przygotowywania składników okazało się , że robiłam kiedyś podobne ciasto - była to wiewiórka. Jednak wersja Marty dużo bardziej mi smakuje - cynamon, prażone orzechy i rodzynki powodują, że ciasto nabiera wyjątkowego smaku. Dodatkową zaletą jest to, że bardzo łatwo je zrobić :)
Składniki :
szklanka = 250 ml
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
- 3 czubate łyżeczki cynamonu
- 4-5 jabłek
- 60 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
do posypania :
- 50 g migdałów w płatkach
Jabłka obrać i pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na suchej patelni. Rodzynki sparzyć i odsączyć na sitku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem - przesiać przez sito. Rodzynki i orzechy oprószyć 1 łyżką mąki.
Jajka utrzeć z cukrem (przez ok. 4 minuty). Następnie nadal miksując dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i cynamonem na zmianę z olejem. Utrzeć na gładką masę.
Do masy dodać oprószone mąką bakalie oraz pokrojone jabłka i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 31 x 26 cm [ u Marty 24 x 28 cm ]. Wyrównać powierzchnię i posypać obficie płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50-60 minut.