Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką

Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką

Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką – delikatne jak puszek, lekko kwaskowe i chrupiące zarazem. Jednym słowem PYSZNE! ?

Jak co roku cieszę się niezmiernie z nadmiaru czerwonych porzeczek, które wprost uwielbiam. Zdecydowaną większość już przerobiłam do słoików a resztę wykorzystałam do prostego w wykonaniu i bardzo smacznego ciasta, które smakuje każdemu. Spróbujcie sami! ?

Zobacz też: Dżem porzeczkowy z dodatkiem imbiru oraz chilli

 Zdjęcie - Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki  na ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 5 żółtek
  • 2 budynie czekoladowe
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na masę grysikową:
  • 5 białek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 budyń waniliowy
  • 120 g kaszy manny
  • 500 g czarnej porzeczki
  • szczypta soli

Zdjęcie - Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiać mąkę razem z budyniem. Dodać cukier, żółtka, masło pokrojone w kostkę, sól oraz proszek do pieczenia i całość szybko zagnieść. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części.

Formę o wym. 22×33 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej lub wykleić dno formy i schłodzić w lodówce. Drugą część ciasta w całości schłodzić w zamrażalniku do momentu przygotowania masy grysikowej.

Przygotowanie masy grysikowej:

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do powstałej piany dodać śmietanę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą dosypać kaszkę mannę oraz budyń – wymieszać całość.

Przygotowaną masę przełożyć na dno formy, wcześniej wylepioną ciastem. Masę grysikową posypać porzeczkami  a na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.

Ciasto piec w temp. 180’C przez ok. 50 min. (góra-dół, bez termoobiegu).


Zdjęcie - Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów