Ciasto dyniowe z bezą na półkruchym spodzie

W planie miałam upieczenie innego ciasta z dodatkiem dyni, ale moja pociecha domagała się szarlotki z bezą. Sięgnęłam więc po sprawdzony przepis, ale do środka zamiast jabłek włożyłam mus dyniowy - przepis na mus podawałam tutaj.

Taka dyniowa szarlotka bardzo nam smakowała :)

 

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z bezą na półkruchym spodzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( na blachę o wymiarach 25x31 cm ) :

ciasto :

  • 300 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 115 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

nadzienie :

beza :

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru


Mąkę posiekać ze schłodzoną margaryną, dodać cukier, dalej siekać. Następnie dodać proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę i włożyć do lodówki na ok.pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można również wylepić formę ciastem bez wałkowania). Ponakłuwać widelcem. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut.

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna.

Na podpieczony spód wyłożyć mus dyniowy wymieszany z sokiem z cytryny, a na musie rozłożyć warstwę ubitej piany. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 185-190°C, wstawić ciasto i piec przez około 40 minut (aż beza na wierzchu się lekko zarumieni).

 

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z bezą na półkruchym spodzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wegańskie ciasto z marakują

Wegańskie ciasto z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
2

Sałatka z czosnku niedźwiedzie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Wenus - ciasto z cytrynową pianką
1

Wenus - ciasto z cytrynową pia…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Koktajl z grejpfruta, jabłka i gruszki
2

Koktajl z grejpfruta, jabłka i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Budyń mandarynkowy na mleku kokosowym
2

Budyń mandarynkowy na mleku ko…

aronia aronia
Wiem co jem

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!