Ciasto "drożdżowy leniuszek" bez wyrabiania i wyrastania
Nie udaje się wam ciasto drożdżowe ? Mam dla Państwa przepis na moje wymyślone ciasto drożdżowe które wyjdzie każdemu jest bardzo proste w przygotowaniu wystarczy mieć tylko potrzebne składniki oraz chęci do jego zrobienia. Ciasto które zrobiłam nie jest suche a bardzo wilgotne dzięki dodanemu kefirowi myślę że właśnie takie ciasta ludzie lubią najbardziej a druga sprawa nie każdy lubi kiedy trzeba długo wyrabiać ciasto drożdżowe zwłaszcza gdy nie wyjdzie podczas pieczenia. Mojemu przepisowi możecie w 100 % zaufać ręczę za nie swoim nazwiskiem, nie jestem z zawodu ani krawcową ani cukiernikiem jednak ciasta drożdżowe nie chwaląc się wychodzą mi perfekcyjnie dlatego z wielką przyjemnością chcę się z Państwem podzielić tym przepisem. Ciasto jest świetne, wilgotne no i z owocami oraz bardzo chrupiącą kruszonką, tak więc zapraszam do zapoznania się z przepisem jak raz go zrobicie to często będziecie wracać do tego przepisu zapewniam was
Składniki na ciasto "drożdżowy leniuszek":
- 5 jajek rozmiar M,
- 2 łyżeczki aromatu rumowego,
- 2 łyżeczki drożdży suszonych,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 kubek kefiru 450 g,
- 1 szklanka oleju,
- 4 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka dowolnych owoców ( u mnie borówki )
- 8 łyżek mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki miękkiego masła ( u mnie WYBORNA do kanapek )
Przygotowanie ciasta "drożdżowy leniuszek":
Do większej wysokiej miski kolejnością dodać najpierw jajka całe roztrzepane dokładnie widelcem ze szczyptą soli, następnie wsypać drożdże suszone, cukier, mąkę pszenną a po dodaniu tych składników wlać cały kubek kefiru, olej oraz aromat dowolny kto jaki ma ochotę ( ja dałam rumowy fajnie skomponował się z borówkami ). Należy pamiętać aby wszystkie składniki na ciasto drożdżowe były o temperaturze pokojowej czyli należy wszystko wcześniej wyjąć z lodówki z 15 minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta, wszystkie składniki za pomocą łyżki intensywnie wymieszać do połączenia się w jedną całość na jednolitą masę, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wymieszane składniki pozostawić na 10 minut aby masa na ciasto odpoczęła
Po wyznaczonym czasie gdy masa na ciasto już odpoczęła wtedy blaszkę 32 / 23 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całą masę na ciasto wyrównując jej wierzch, na przygotowane ciasto ułożyć w odstępach owoce borówki lub inne owoce kto jakie lubi a w międzyczasie przygotować kruszonkę czyli do miski przełożyć masło - margarynę miękką wsypać cukier oraz mąkę i za pomocą łyżki mieszać do czasu aż zrobi się kruszonka ( nie używać dłoni w trakcie robienia kruszonki ponieważ pod wpływem ciepłej dłoni nie będzie już tak chrupiąca kruszonka ). Przygotowaną kruszonkę wysypać na ciasto już z owocami i kolejny raz pozostawić na 10 minut aby ciasto odpoczęło i się uleżało w blaszce Gdy ciasto już z owocami i kruszonką odpoczęło wtedy piekarnik rozgrzać ustawiając go na 180 stopni gotowe ciasto postawić na kratce od piekarnika druga półka od dołu i piec przez 70 minut w zależności od piekarnika ponieważ nie wszystkie są jednakowe do ładnego zarumienienia się wierzchu kruszonki i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia, gdy przestygnie na tyle że można dotknąć je dłońmi wtedy razem z papierem do pieczenia wyjąć je na deskę aby dno ciasta nie zaparowało od blaszki, po całkowitym ostygnięciu ciasto oddzielić od papieru do pieczenia, bardzo dobrze się oddziela nic się nie odrywa i nie kruszyPyszne wilgotne i z mocno chrupiącą kruszonką ciasto drożdżowe może służyć na podwieczorek a także na zbliżający się weekend czy choćby wtedy gdy spodziewamy się niezapowiedzianych gości. Takie ciasto drożdżowe najbardziej smakuje z zimnym mlekiem prosto z lodówki lub gorącym kakao czy gorącą czekoladą, przed podaniem można jeszcze podać dowolny dżem aby zamaczać drożdżówkę przed jej zjedzeniem. Szczerze bardzo polecam Państwu mój przepis i liczę na to że jeśli ktoś z was upiecze podzieli się ze mną zdjęciem i komentarzem jak smakowało, całym sercem życzę SMACZNEGO