Ciasto drożdżowe z serem pleśniowym podane z konfiturą śliwkową
Zdecydowanie lubię testować nowe smaki i połączenia. W szczególności gdy można je łatwo przyrządzić i podać jako ciekawą przystawkę podczas spotkania z przyjaciółmi. Jest to jeden z tych przepisów, który zaskoczy i zasmakuje większości z Waszych gości. Moim zdaniem świetnie pasuje do lampki wina. Mimo, że nie należy do najłatwiejszych ani najszybszych to zapewniam, że warto się pofatygować.
Ilość: dla 4-6osób
Poziom trudności: 6/10
Czas przygotowania: 20min przygotowanie plus 2,5 pieczenie/wyrastanie
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki wody
2 jajka
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
200g sera z niebieską pleśnią
Do podania:
Słoiczek konfitury śliwkowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Z wszystkich składników poza serem zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to przy użyciu maszyny) w razie potrzeby podsypując mąką.
2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1h w misce przykrytej ściereczką.
3. po tym czasie delikatnie rozciągamy ciasto na dość płaski placek.
4. Na wierzch rozkruszamy ser z niebieską pleśnią, dociskamy do ciasta a następnie zawijamy bochenek.
5. Gotowy bochenek przekładamy do koszyka lub foremki i odstawiamy na godzinę do napuszenia.
6. Pieczemy w 220 st 25minut.
7. Podajemy przestudzony z kwaskowatą konfiturą śliwkową.
Smacznego!