Ciasto drożdżowe z serem pleśniowym podane z konfiturą śliwkową

 Zdecydowanie lubię testować nowe smaki i połączenia. W szczególności gdy można je łatwo przyrządzić i podać jako ciekawą przystawkę podczas spotkania z przyjaciółmi. Jest to jeden z tych przepisów, który zaskoczy i zasmakuje większości z Waszych gości. Moim zdaniem świetnie pasuje do lampki wina. Mimo, że nie należy do najłatwiejszych ani najszybszych to zapewniam, że warto się pofatygować.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem pleśniowym podane z konfiturą  śliwkową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4-6osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 20min przygotowanie plus 2,5 pieczenie/wyrastanie

SKŁADNIKI:

2,5 szklanki mąki pszennej

¾ szklanki wody

2 jajka

7g drożdży instant

1 łyżeczka soli

2 łyżki miodu

200g sera z niebieską pleśnią

Do podania:

Słoiczek konfitury śliwkowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Z wszystkich składników poza serem zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to przy użyciu maszyny) w razie potrzeby podsypując mąką.

2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1h w misce przykrytej ściereczką.

3. po tym czasie delikatnie rozciągamy ciasto na dość płaski placek.

4. Na wierzch rozkruszamy ser z niebieską pleśnią, dociskamy do ciasta a następnie zawijamy bochenek.

5. Gotowy bochenek przekładamy do koszyka lub foremki i odstawiamy na godzinę do napuszenia.

6. Pieczemy w 220 st 25minut.

7. Podajemy przestudzony z kwaskowatą konfiturą śliwkową.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem pleśniowym podane z konfiturą  śliwkową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy