Ciasto drożdżowe z rabarbarem
To ciasto drożdżowe jest idealnie mięciutkie i leciutkie jak chmurka, a wszystko to za sprawą wcześniejszego ubicia jajek z cukrem. Jeśli możecie poświęcić chwilę więcej na przygotowanie ciasta, to bardzo polecam ten sposób nadający puszystości drożdżowym wypiekom. U mnie dziś placek w towarzystwie rabarbaru i kruszonki do tego kawa i na prawdę nie trzeba niczego więcej do szczęścia. W całym mieszkaniu pachnie nieziemsko i robi się jakoś tak przytulniej i błogo.
Składniki:
- 250 ml mleka 3,2%
- 100 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 120 g masła, roztopionego
- 5-6 łodyg rabarbaru
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
W międzyczasie ubijam jajka z pozostałym cukrem na jasną puszystą masę.
W misie umieszczam pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól, pozostałe mleko oraz rozczyn i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Wtedy wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie się dość luźne i będzie się kleić, dlatego najlepiej wyrobić je robotem.
Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 24x33 cm) Na wierzchu układamy drobno pokrojony i umyty rabarbar.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą, to najlepiej zrobić ręcznie. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 30 minut na złoty kolor
* do tego ciasta nadają się każde owoce - jabłka, śliwki, truskawki czy morele.