Ciasto drożdżowe z rabarbarem


Maj to miesiąc kwitnącego bzu, konwalii i... rabarbaru. A rabarbar, choć jest warzywem, najlepiej nadaje się do przygotowania ciasta na deser. Na przykład drożdżowego z chrupiącą kruszonką. Albo różowego kompotu. W kuchni uwielbiam sezonowość i dlatego nie czuję potrzeby mrożenia i przechowywania rabarbaru do grudnia. Bo najlepiej smakuje teraz. Cieszę się więc smakiem rabarbaru, szparagów i najpiękniejszym miesiącem roku.
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
500 g mąki pszennej
35 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
100 g cukru
100 g masła
2 jajka
700 g rabarbaru
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
200 g mąki pszennej
Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski. Podgrzewamy mleko, robimy wgłębienie w mące (dołek), wlewamy do niego ciepłe mleko, dodajemy połowę cukru i drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach dodajemy roztopione masło, resztę cukru, jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Miskie z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy na placek wielkości blaszki (30x40 cm). Ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i delikatnie obsypujemy cukrem. Przygotowujemy kruszonkę: w rondelku roztapiamy 100 g masła, w misce mieszamy cukier, cukier waniliowy i mąkę. Roztopione masło wlewamy do suchych składników, mieszamy aż powstaną grudki ciasta. Kruszonką posypujemy ciasto, po czym odstawiamy je na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut.
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
4

Rożki z ciasta francuskiego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
3

Owocowa zapiekanka z rabarbare…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kompot z czereśni i rabarbaru
1

Kompot z czereśni i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy (banana bread)

Chlebek bananowy (banana bread…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Ciasto drożdżowe mojej babci

Ciasto drożdżowe mojej babci

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem,…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Cappuccino z cytrynową pianką

Cappuccino z cytrynową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto karmelek
4

Ciasto karmelek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście