Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. :-)

Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej rutyny… choć naprawdę się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)!

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 jajka
  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
  • 4 szklanki mąki pszennej (lub mąki orkiszowej)
  • około 600-700 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Kruszonka (zwykle taką robię)

  • 50 g – 70 g cukru
  • 50 g masła, schłodzonego
  • 100 g mąki

1. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło i podgrzewać aż się rozpuszczą. Przelać do większej miski i jeśli masa jest już letnia -nie może być gorąca, bo jajka się zetną- to miksujemy ją z jajkami. I dodajemy -do ciągle letniej masy- drożdże, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż masa się spieni i zgęstnieje.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Dodać mąkę i wyrabiać -ręcznie lub mikserem- aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Nie dosypywać więcej mąki. Blaszkę o wymiarach 26×33 wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić w 0.5 cm kawałki.

4. Mąkę na kruszonkę przesiać, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcierać aż zrobi się kruszonka.

5. Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać ciasto kruszonką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (u mnie ponad godzinę).

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć blaszkę z ciastem i zostawić uchylone drzwiczki! Tak piec 20 minut! W tym czasie ciasto urośnie. Następnie zamknąć drzwiczki i piec kolejne 30-45 minut, aż brzegi będą miały złoty kolor. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy…

Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem…

food² food²
Food Square

Pleśniak z rabarbarem
4

Pleśniak z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
3

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
4

Drożdżówka z rabarbarem i krus…

Laura Laura
Cafe Babilon

Hawajskie ciasto marchewkowe

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Surówka z kapusty z ziołami
1

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście